8 decembrie 2017

Sprijin pentru specializarea inteligenta a regiunilor mai putin dezvoltate

0 Comentarii
Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a participat joi, 7 decembrie 2017, la Piatra Neamț, la un amplu eveniment organizat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord–Est, cu sprijinul Băncii Mondiale. Activitatea, care s-a bucurat de o largă reprezentare, și-a propuns să marcheze momentul de tranziție de la etapa de pregătire a procesului de specializare inteligentă, la definitivarea cadrului necesar implementării strategiilor de specializare inteligentă la nivelul regiunilor din România.
     Debutul evenimentului s-a concentrat asupra analizei progresului înregistrat până în prezent, suportul de care Regiunile Nord-Vest și Nord-Est au beneficiat în calitate de regiuni pilot prin intermediul proiectului “Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate”/ “RIS3 Support for Lagging Regions” și modul în care rezultatele obținute vor putea fi valorificate.
     Alături de reprezentanți ai Comisiei Europene (DG REGIO și Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene), Băncii Mondiale, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, reprezentanți ai celorlalte agenții pentru dezvoltare regională și experți internaționali, la eveniment au luat parte Victor Negrescu, Ministru delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe, Inițiatorul Acțiunilor preparatorii pentru regiuni rămase în urmă în Parlamentul European, căruia i se datorează includerea Regiunii Nord-Est în acest proiect pilot.
     “Pentru noi, “Lagging Regions” a fost mai mult decât un simplu proiect de cooperare internațională, a fost un stimul permanent pentru a ține pasul cu provocările societale, un exercițiu de învățare dur, pe alocuri, dar extrem de necesar atunci când îți dorești competitivitate la nivel european, dar și o bună premisă pentru ceea ce va însemna implementarea și monitorizarea Strategiei Regionale de Specializare Inteligentă în perioada viitoare” a declarat Vasile Asandei, Director General, ADR Nord-Est.
     Începând cu anul 2016 în România s-a derulat Proiectul “Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate”/“RIS3 Support for Lagging Regions”. Proiectul este promovat de Comisia Europeană, Directoratul General pentru Dezvoltare Regională în colaborare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în cadrul Acțiunilor Preparatorii complementare AP1 („Sprijin pentru creștere economică și guvernare în regiunile Europene mai puțin dezvoltate”) și AP2 („Avantajele competitive și potențialul de specializare inteligentă de la nivel regional din România”) ale Parlamentului European.
     Scopul acestei inițiative a fost să contribuie la creșterea competitivității regiunilor prin furnizarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea cadrului de elaborare și implementare a strategiilor de specializare inteligentă, promovarea unor măsuri pentru îmbunătățirea mixului de politici pentru dezvoltare, precum și a unor măsuri de creștere a capacității administrative a regiunilor de a gestiona fonduri europene structurale și de investitii. Proiectul a inclus ca regiuni pilot din România regiunile Nord-Est și Nord-Vest.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu