22 martie 2018

Activitati de Ziua Mondială a Apei

0 Comentarii
În fiecare an la 22 martie APM Bacău celebrează Ziua Mondială a Apei (World Water Day). Sǎrbatorirea la nivel internaţional a Zilei Mondiale a Apei este o iniţiativǎ nǎscutǎ în 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra Mediului şi Dezvoltǎrii (UNCED) desfǎşuratǎ la Rio de Janeiro. Aceastǎ zi s-a sǎrbǎtorit începând cu anul 1993.
În perioada 22 - 29 martie 2018 APM Bacău va desfăşura o campanie de informare dedicată importanţei apei la: Şcoala Ion Luca Bacău, Şcoala nr. 10 Bacău, Şcoala Liviu Rebreanu Comăneşti, Liceul Tehnologic Petru Rareş Bacău şi Colegiul Tehnic Anghel Saligny Bacău.
Sloganul sub care se sărbătoreşte în acest an Ziua Mondială a Apei: Natură pentru Apă, explorează modalităţile prin care putem utiliza natura pentru a depăşi provocările secolului XXI în domeniul apei. Degradarea mediului, împreună cu schimbările climatice, intensifică criza apei pe plan mondial. Inundaţiile, seceta şi poluarea apei sunt potenţate prin degradarea biodiversităţii, a solului, a râurilor şi lacurilor. Când neglijăm ecosistemele, tot mai multe comunităţi umane se confruntă cu lipsa accesului la sursele de apă şi la canalizare. Soluţiile oferite de natură au potenţialul de a rezolva provocările în domeniul apei. Se pot realiza mai multe prin introducerea infrastructurii “verzi” şi armonizarea acesteia cu infrastructura “gri”, acolo unde este posibil. Să plantăm noi păduri, să reconectăm râurile cu zonele inundabile şi să refacem zonele umede, prin aceasta făcându-se posibilă restabilirea echilibrului în ciclul apei, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea sănătăţii umane şi a condiţiilor de viaţă.

Apa este un element esenţial atât pentru existenţa vieţii cât şi pentru dezvoltarea socială şi economică a umanităţii. La nivel global este binecunoscut faptul că accesibilitatea resursei de apă variază mult în funcţie de poziţia geografică, iar condiţiile naturale şi activităţile umane afectează calitatea şi cantitatea acesteia. De aceea, apa reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, fiind tratată ca un patrimoniu natural care trebuie protejat şi apărat.
Utilizarea apei a crescut într-un ritm de douǎ ori mai mare decât creşterea populaţiei în decursul ultimului secol, astfel cǎ un numar din ce în ce mai mare de regiuni suferǎ în mod cronic din cauza lipsei apei. În lume, peste un miliard de oameni nu au acces permanent la o sursă de apă potabilă corespunzătoare şi 2,4 miliarde duc lipsa serviciilor de canalizare şi instalaţii sanitare. La ora actuală, 1,8 miliarde de oameni folosesc apă de băut din surse contaminate, confruntându-se cu riscul de îmbolnăvire cu holeră, dizenterie, febră tifoidă, poliomielită, acest fapt cauzând peste 800.000 morţi anual. Pânǎ în anul 2025, 1,8 miliarde de oameni vor locui în ţǎri sau regiuni cu un deficit de apǎ absolut, iar douǎ treimi din populaţia globului se vor confrunta cu situaţii deosebite cauzate de diminuarea resurselor de apǎ. Situaţia va fi cu atât mai gravǎ cu cât zonele urbane cu o creştere rapidǎ pun o mare presiune asupra resurselor de apǎ învecinate.

Utilizând soluţiile oferite de natură pentru a acoperi cerinţele consumului de apă urmare a creşterii populaţiei mondiale, vom contribui la crearea unei economii circulare. În acelaşi timp vom contribui la protejarea mediului natural şi la reducerea poluării – două din ţintele cheie ale obiectivului nr. 6 din Strategia de Dezvoltare Durabilă, care îşi propune managementul sustenabil al resurselor de apă, asigurînd astfel accesul  la apă şi sanitaţie pentru întreaga populaţie a planetei, până în anul 2030. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu