25 aprilie 2018

Bacaul, capitala muzicii enesciene

0 Comentarii
În luna august a acestui an, județul Bacău va găzdui o manifestare de înaltă ținută culturală, eveniment la care și-au anunțat prezența artiști de calibru din lumea muzicală contemporană. Este vorba despre Festivalul Internațional de muzică ”Masterclass de Interpretare și Tehnică Vocală - Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco”, ediția a V-a, care se va desfășura la Tescani, județul Bacău, în perioada 18 august - 2 septembrie 2018.
Festivalul va fi organizat de către Consiliul Județean Bacău, în parteneriat cu Asociația ”Noesis-Enesco, Arte și Cultură”. În acest sens, consilierii județeni au aprobat în ultima ședință un buget de 40 000 lei, din care Județul Bacău finanțează suma de 35.500 lei, reprezentând peste 85% din valoarea totală a proiectului, iar asociația participă cu suma de 4.500 lei. 
De altfel, Consiliul Județean Bacău este partener de tradiție al acestui eveniment, instituția implicându-se activ, alături de asociație în reușita manifestărilor. Astfel, ediția anului 2017 a Festivalului Internațional a fost un real succes, atât în opinia elitei lumii muzicale cât și a publicului larg. Băcăuanii au fost încântați de recitalurile susținute de mezzo-soprana Viorica Cortez, de soprana Leontina Văduva ca și de concertele susținute de mari virtuozi instrumentiști din Europa.    
Asociația ”Noesis-Enesco” este expresia unei colaborări internaționale franco-române între profesioniști ai lumii muzicale și nu numai iar președintele de onoare este Lordul Yehudi Menuhin.
Proiectul acestui an, ”Întâlnirile Muzicale Georges Enesco” este parte a unui concept amplu pe care asociația și l-a asumat cu câțiva ani în urmă. Viziunea manifestărilor organizate sub egida marelui compozitor român este de a favoriza difuzarea operei editate de George Enescu dar și a compozitorilor contemporani și, în egală măsură de a încuraja practicarea artei vocale de amatori pe scenă și într-un repertoriu original. 
În cadrul competiției se vor acorda burse pentru participarea la Masterclass-ul de canto de la Tescani, pentru tineri interpreți români.
Festivalul din acest an se află la cea de-a cincea ediție, în fiecare an Asociația derulând o serie de activități printre care se numără organizarea de întâlniri muzicale anuale, cursuri de măiestrie, concerte, expoziții și, mai ales, Concursul Internațional de Canto "George Enescu" secțiunea profesioniști și secțiunea amatori. 
Programul evenimentelor acestui an este următorul:
- Masterclass de interpretare și tehnică vocală:
Prima Sesiune: 18-24 august 2018, condusă de Viorica Cortez, Alina Păvălache și Anda Tăbăcaru-Hogea (Tema: De la Baroc la Muzica contemporană)
A doua Sesiune : 27 august - 2 septembrie 2018 - condusă de Jean-Philippe Lafont și  Alina Păvălache (Tema - Muzica franceză)
- Concert- lectură  extraordinar cu participarea lui Marius Constantinescu ,
- Vernisaj al Grupului "PROLOG" 26 august 2018. 
    Toate aceste acțiuni vor avea loc la Tescani. 
    Tot ca parte a evenimentului anual, în luna octombrie va avea loc Concursul Internațional de Canto ”G. ENESCU", cu cele două secțiuni:
- secțiunea I - Tineri cântăreți profesioniști,
- secțiunea 2 - Mari amatori de artă vocală.
    Aceste două evenimente vor avea loc la Sala M. Rostropovitch" a Conservatorului „Claude Debussy" și Sala "Cortot" a Școlii Normale de Muzică ”Alfred Cortot” PARIS 10-13 octombrie 2018.
Premiile concursului sunt:
- Marele Premiu ”Opera”, în valoare de 2500 euro;
- Marele Premiu "George Enescu" acordat de Institutul Cultural   Roman - 2000 euro
- Marele Premiu "Muzica Contemporană" - 2000 euro
- Premiul Rol sau Concert la Opera din Cluj. 
Asociația ”Noesis” - Arte și Cultură a fost fondată la 30 mai 1998 la Paris, având ca obiect de activitate organizarea de concerte, expoziții, stagii și manifestari de valorizare culturală. Asociația „Societe Musicale francaise („Societatea muzicală franceză”) ”Georges Enesco” a fost fondată la 6 aprilie 1996, sub președinția de onoare a Lordului Yehudi Menuhin. Asociația „Noesis - Enesco" a fost fondată la 15 mai 2017 la Bacău și este derivată din Asociația Noesis, Arte și Cultură, Paris-Franța. 
Asociația a organizat în fiecare vară începând cu 2006 și până în 2015 întâlnirile muzicale de la Magnoac, la Castelul Magnoac în Hautes Pyrenees, festival în cadrul căruia se derulează un MasterClass de muzică și unde au loc mai multe spectacole de muzică, poezie, dans și teatru. Începând cu anul 2015 a co-organizat împreună cu Muzeul Național "George Enescu" București, un Masterclass de interpretare la Tescani.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu