25 aprilie 2018

Evenimente culturale de calibru sub egida ''Alecsandriada''

0 Comentarii
În perioada 23-26 mai 2018, Consiliul Județean Bacău, instituțiile culturale băcăuane și Universitatea ”Vasile Alecsandri” vor derula în parteneriat cea de-a doua ediție a proiectului ”Alecsandriada”. 
    Calendarul evenimentului cuprinde o multitudine de manifestări printre care amintim: 
    Joi, 24 mai 2018, la Biblioteca Universității ”V. Alecsandri”, cu începere de la ora 11: Colocviul „Alecsandri, azi”. În deschidere, va fi prezentată conferința ,,Geografie literară: A-ul și B-ul literaturii române, ivite în Bacău" și va fi lansat volumul ”Casa din.. cuvinte”, de loan Dănilă și antologia poeților și dramaturgilor debutanți.
    Vineri, 25 mai 2018, între orele 10-12, Sala Mare a Consiliului Județean Bacău va fi gazda colocviului „Dramaturgia românească contemporană, încotro?”, cu participarea dramaturgilor, criticilor literari, scriitorilor, actorilor și oamenilor de cultură prezenți la manifestare. Începând cu ora 12, în Amfiteatrul Colegiului Național ”V. Alecsandri” se vor derula Reuniunile „Alecsandriada”, întâlniră cu elevii și profesorii Colegiului Național ”Vasile Alecsandri”, Bacău. 
    La Teatrul Municipal ”Bacovia”, cu începere de la ora 16.00 vor fi prezentate momente artistice inspirate din creația lui Vasile Alecsandri unde vor participa elevi din România, Republica Moldova și Cernăuți, precum și studenți ai universității băcăuane iar de la ora 18 este programată decernarea premiilor pentru Concursul din cadrul Reuniunilor Culturale "Alecsandriada”. Premiile sunt acordate de către Consiliul Județean Bacău astfel: 
-    3 premii - debut poezie, pentru tineri creatori (până în 35 de ani); 
-    3 premii - debut dramaturgic, pentru tineri creatori (până în 35 de ani);
-    Premiul Opera Omnia „Vasile Alecsandri”;
-    Premiul de excelență ”Vasile Alecsandri” - poezie;
-    Premiul de excelență „Vasile Alecsandri” - dramaturgic;
-    Premiul de excelență ”Vasile Alecsandri” - critică și istorie literară;
-    Premiul ”Vasile Alecsandri” pentru promovarea culturii române în Bucovina de Nord; 
-    4    premii „Centenarul Unirii" se vor acorda unităților de învățământ participante la eveniment; 
-    2 premii de excelență se vor acorda revistelor de cultură din țară.
    Numărul estimat de participanți, beneficiari direcți ai activităților este de peste 300 de persoane, avându-se în vedere interesul și implicarea de care s-a bucurat ediția precedentă a proiectului ”Alecsandriada”.
    Printre obiectivele declarate ale manifestărilor se numără comemorarea scriitorului Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți creatori ai literaturii române dar și marcarea influenței personalității omului de cultură, politic și diplomatului Vasile Alecsandri în realizarea Unirii Principatelor, temei pentru înfăptuirea Regatului României și a Marii Uniri din 1918.

 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu