17 aprilie 2018

Tineri băcăuani, la cea de-a X-a editie a Olimpiadei Nationale de Religie

0 Comentarii
La cea de-a X-a ediție a fazei naționale a Olimpiadei de Religie, reprezentanții Eparhiei Romanului și Bacăului au reușit să obțină trei premii. Astfel, eleva Hereș Andreea, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești – clasa a X-a, a obținut premiul al II-lea, eleva Pavelescu Maria de la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Bacău, clasa a VIII-a, Premiul Special, iar tânăra Andronic Denisa Elena, Colegiul Național “Grigore Moisil” Onești, clasa a IX-a – Mențiunea I. Precizăm faptul că lotul olimpicilor băcăuani, coordonat de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar, a fost alcătuit din elevii Busuioc Maria Teodora (clasa a VII-a, Colegiul Național ,,Gheorghe Vrânceanu" Bacău,  prof. religie  Gavriliu Veronica),  Pavelescu Maria (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ioan Cuza" Bacău,  prof. religie Hurjui Păunița), Andronic Denisa Elena (clasa a IX-a, Colegiul Național ,,Grigore Moisil" Onești, prof. religie Jupenschi Constantin), Hereș Andreea (clasa a X-a, Liceul Teoretic ,,Spiru Haret" Moinești,  prof. religie Parfene Viorela), Barcan Ioana (clasa a XI-a, Colegiul Național ,,Gheorghe Vrânceanu" Bacău,  prof. religie Vasile Constantin), Albu Andrei (clasa a XII-a, Colegiul Național ,,Ferdinand I" Bacău, prof. religie Neacșu Bogdan).
În perioada 12-15 aprilie 2018, Iașul a fost inundat de lumina și de bucuria tinerilor calificați la etapa națională a Olimpiadei de Religie, între care s-au aflat și elevii lotului județean coordonat de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector şcolar de specialitatea Religie.
Călătoria noastră spre Iași a avut ca prim popas Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde ne-am rugat și am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim. În inima Moldovei, am fost întâmpinați de căldura gazdelor și am poposit, timp de patru zile, într-un loc spiritual cu o istorie bogată.
Deschiderea Olimpiadei Naționale de Religie a avut loc joi, 12 aprilie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iași, prin oficierea slujbei de Te-Deum și festivitatea din Sala „Justin Moisescu” a  Centrului Eparhial. Am primit binecuvântarea Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, care a zis în cuvântul său: „Vă mulţumim că sunteţi aici, iar această mulţumire o dublăm cu gândul speranţei că dumneavoastră o să împliniţi şi aici, şi în viaţă, mandatul pe care îl primiţi, din partea unor trei entităţi, conform unei cuvântări rostite de Sfântul Iosif Naniescu: ţara care vă plăteşte, Biserica, cea care vă binecuvântează, şi societatea care aşteaptă foarte mult de la voi. Iar Sfântul Iosif cel Milostiv se ruga ca aceste credite să fie plătite, să nu plecaţi în eternitate cu datorii faţă de ţară, de Biserică şi de societate“. Încurajări și urări de bun venit am primit și din partea autorităților centrale și locale.
La examenul scris am pornit cu încrederea că totul va fi bine. După susținerea probei, a urmat un itinerar spiritual, în cadrul căruia am vizitat Palatul Culturii, Biserica “Sfinții Trei Ierarhi” și muzeul subteran al Catedralei Mitropolitane.
Sâmbătă a fost ziua încărcată cu cele mai multe emoții, deoarece, după vizitarea mănăstirilor Cetățuia, Galata și Hadâmbu, a urmat afișarea rezultatelor. Seara, a avut loc premierea câștigătorilor Olimpiadei Naționale, în sala de festivități a Colegiului Național “Costache Negruzzi” Iași.
Duminică dimineață, tinerii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană. Participanții și-au luat rămas bun unii de la alții, de la voluntarii care i-au însoțit tot timpul șederii lor și de la orașul care, timp de patru zile, le-a fost gazdă și prieten, oraș plin de încărcătură spirituală.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu