21 aprilie 2018

Voluntarii APM Bacău marchează Centenarul Marii Uniri si Ziua Pământului prin plantare de copaci

0 Comentarii
Ziua Pământului – eveniment simbol al responsabilitătii civice în protecţia mediului - împlineşte anul acesta 48 de ani. Iniţiată în 1970 în SUA de senatorul american Gaylor Nelson, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta faţă de mediu, Ziua Pământului a antrenat în primul an circa 20 milioane de cetăţeni, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După 20 de ani, în 1990, evenimentul devine internaţional, fiind sărbătorit de peste 200 milioane de oameni din 174 ţări. Scopurile sărbătoririi acestui eveniment sunt: mobilizarea comunităţilor, promovarea atitudinii civice, promovarea programelor de dezvoltare durabilă, întarirea colaborării internaţionale şi nu în ultimul rând educaţia ecologică.
       Ziua Pământului 1990, a dat un mare imbold eforturilor internaţionale pentru reciclare şi a ajutat la pavarea căii pentru Summitul Naţiunilor Unite pentru Pământ 1992 - Rio de Janeiro. Începând cu anul 2005, Ziua Pământului a avut internetul ca ajutor în creerea de conexiuni între activiştii din lumea întreagă. Ziua Pământului, a trimis un mesaj foarte clar şi foarte puternic şi anume că, cetăţenii întregii lumi vroiau măsuri rapide şi decisive legate de energia curată. În anul 2009, ONU a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
      Pentru România, anul 2018, an al Centenarului  Marii Uniri, are o semnificație cu totul specială, evenimentul de la 1918 va rămâne una dintre cele mai memorabile pagini ale istoriei românești. O sută de ani mai târziu, suntem cu toții conectați la înfăptuirea Marii Uniri, fie prin propria istorie a familiei, prin moștenirea comunităților locale, dar și datorită impactului său pe termen lung asupra societății și asupra lumii în care trăim.
      În spiritul acestor evenimente, APM Bacău prin cei 10 voluntari, a participat astăzi, 20 aprilie 2018, la o acţiune de plantare de puieţi de gorun in Parcul Gheraiesti Bacau, fiind alaturi de voluntarii din Garda Forestiera Judeteana Bacau coordonati de dl sef serviciu Radu Mugurel Badeaon, initiatorii actiunii. Puieţii, împreuna cu uneltele, au fost asigurate de către Directia Silvica Bacau prin dl ing. Alexandru Szabo. Actiunea se inscrie in Programul Național pentru aniversarea Centenarului, propus de Ministerul Apelor si Padurilor si care prevede o serie de plantări simbolice pe raza localităților în care există monumente închinate eroilor căzuți în primul război mondial. Pe o vreme parcă potrivită pentru viitorii copaci seculari, efortul comun al voluntarilor se alatura efortului tuturor celorlalti voluntari din intreaga tara, de a crea o viitoare “pădure centenara” care va asigura aerul şi resursele nu pentru noi ci pentru generaţiile viitoare.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu