17 mai 2018

Primele 1000 de zile din următorii 100 de ani

0 Comentarii

UNICEF în România, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională (CEDP) și ReadyNation România au organizat miercuri, 16 mai 2018, la sediul BNR, cea de-a treia ediție a conferinței pentru promovarea educației timpurii. Tema din acest an a conferinței a fost „Primele 1000 de zile din următorii 100 de ani. Educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României”.
“Primele 1.000 de zile din viața unui copil reprezintă baza pentru dezvoltarea lui, pentru reușita la școală și, mai târziu, în viață. Numeroase studii internaționale ne arată că investiția în educația timpurie produce rezultate pe termen lung și, în special, pentru cei mai vulnerabili copii. Acum este momentul oportun să investim: avem exemple de bună practică, iar cadrul legislativ încurajează educația timpurie. Este nevoie de parteneriate la nivel local și central care să ofere șansa fiecărui copil la educație incluzivă de calitate, iar mediul de afaceri a demonstrat că susține inovația”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.        
Conferința a facilitat dialogul între specialiști, decidenți instituționali și reprezentanți ai mediului de afaceri pentru schimbul de bune practici și identificarea modalităților de promovare a investiției în educația timpurie, având în vedere beneficiile sociale pe care le aduce aceasta, în prezent și în viitor, inclusiv pentru piața muncii.
“De 20 de ani CEDP Step by Step susține importanța educației timpurii. În urmă cu doi ani a lansat către comunitatea de afaceri din România invitația de a i se alătura în acest important demers pentru a susține creșterea investițiilor publice și private în educație timpurie. În contextul în care numeroase studii demonstrează faptul că bazele pentru marea majoritate a competențelor necesare pentru secolul XXI se formează încă din copilaria timpurie, dezvoltarea serviciilor de educație timpurie de calitate constituie o șansă reală pentru creșterea competitivității și dezvoltării sustenabile a României”, a spus Carmen Lică, Director executiv CEDP Step by Step.
Evenimentul a salutat și adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege care acordă creșelor statutul de unitate de învățământ, precum și propunerea legislativă care prevede includerea treptată a educației preșcolare în învățământul obligatoriu. 
“ReadynationRo este o inițiativă a oamenilor de business preocupați de creșterea calității în educația timpurie. În numai 3 ani, am reușit, cu ajutorul partenerilor și membrilor noștri să punem subiectul pe agenda publică, să generăm dezbateri pe temă, și chiar să ducem legislația României în beneficiul copiilor, prin finanțarea per capita a educației antepreșcolare și obligativitatea frecventării grădiniței, gradual, de la trei ani”, a declarat Radu Enache, Președinte Board ReadyNation România.


Cercetările asupra dezvoltării creierului au demonstrat că cele mai multe structuri neuronale se formează până la vârsta de cinci ani. Studii internaționale arată că un dolar în plus investit în programe de educație timpurie de calitate generează beneficii pentru copil, familie, comunitate și societate per ansamblu între 6 și 17 dolari. Investițiile în educația timpurie au beneficii la nivel individual și contribuie la creștere competitivității unui stat.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu