4 iulie 2018

Interventia echipelor A.N. „Apele Române” în zonele afectate de inundatii

0 Comentarii
În perioada 27 iunie – 1 iulie 2018, în bazinul Siret s-au înregistrat precipitații torențiale în intervale scurte de timp, care au depășit pragurile critice în județele Suceava, Neamț, Bacău, Harghita și Vrancea. Precipitațiile înregistrate au generat scurgeri însemnate de pe versanți și pâraie, torenți cu transport masiv de aluviuni și material lemnos, precum și creșteri importante de debite și formarea de viituri  pe cursurile de apă. S-au înregistrat depășiri ale cotelor de atenție, inundație și pericol pe majoitatea râurilor din bazinul Siret, viituri semnificative producându-se pe râul Trotuș și pe afluenții acestuia.
În prezent, nivelurile și debitele sunt în scădere. La ora 14 se înregistrează depășirea cotei de atenție pe râul Siret cu 82 cm la stația hidrometrică Drăgești, tendința fiind de scădere.
În acest interval, angajații Administrației Bazinale de Apă Siret și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău au fost prezenţi în zonele afectate de creşteri de niveluri şi debite ale râurilor, au monitorizat în permanenţă cursurile de apă şi au intervenit pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice semnalate, după cum urmează:  
25 muncitori și personal tehnic, ajutați de un excavator pe șenile, un trailer, 5 autobasculante, 3 autoutilitare, o motopompă, un Unimog, 3 autoturisme au intervenit cu 45 mc de nisip și 1250 saci de rafie pentru supraînălțarea malului râului Trebeș în zona municipiului Bacău;
6 muncitori dotați cu o motopompă de mare capacitate (1200 mc/h) au intervenit pentru evacuarea apei din zona Calea Moldovei, municipiul Bacău;
14 muncitori și personal tehnic, ajutați de 3 autobasculante, 1 autoutilitară și 2 autoturisme, au participat cu 1500 saci de rafie și 85 mc de nisip la supraînălțarea digului de pe malul drept al râului Siret, în amonte de podul Holt și la executarea unui dig provizoriu din pământ.
7 muncitori, 1 autobasculantă și 1 buldoexcavator au intervenit cu piatră și deșeuri din beton în localitatea Tuta, comuna Tg. Trotuș, pentru stoparea eroziunii active a malului stâng al râului Trotuș. Eroziunea punea în pericol stabilitatea conductei de alimentare cu apă aparținând CRAB SA.
4 muncitori și personal tehnic au verificat echipamentele de la digurile din administrare și au intervenit acolo unde a fost cazul la clapeți și stavile segment pentru asigurarea etanșeității.
intervenții la solicitarea autorităților locale pentru deblocarea căilor de acces și îndepărtarea aluviunilor de pe carosabil, intervenții la podețe pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei in următoarele zone: pârâu Slănic în zona cartierelor Cerdac și Cireșoaia, pârâu Gutinas la Rădeana pe DN 12 A, pârâu Oituz în zona Ferăstrău-Oituz, pârâu Ungureana, Fesca, Lesunt, etc.

Menționăm că în intervalul 2 iulie, ora 15 – 3 iulie, ora 24, este în vigoare avertizarea hidrologică cu cod galben valabilă pentru râul Siret, pe tronsonul cuprins între stația hidrometrică Drăgești, județul Bacău și confluența cu fluviul Dunărea.


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu