4 iulie 2018

Situatia inundatiei din zona de nord a Municipiului Bacău

0 Comentarii
Peste 30 de utilaje și autospeciale, precum și 250 de oameni intervin pentru înlăturarea efectelor inundațiilor din zona de nord a Municipiului Bacău
Urmare a precipitațiilor substanțiale căzute pe parcursul nopții dintre vineri (29 iun.) și sâmbătă (30 iun.), pe pârâul Limpedea s-a format o puternică undă de viitură care a condus la creșterea rapidă a debitului pârâului Bârnat, ce tranzitează zona de nord a Municipiului Bacău.
Debitul atins de pârâu a fost unul istoric, iar pe o porțiune de aproximativ 150 de metri, în spatele magazinului Selgros (str. Tazlăului), apele au deversat peste digul de protecție, situație ce a cauzat inundarea mai multor case. O primă estimare arată că au fost inundate 24 de case și curți, precum și alte facilități private din zonă.
Încă din jurul prânzului, în zonă se intervine cu peste 30 de utilaje și autospeciale, precum și cu un efectiv de 250 de oameni aparținând Armatei Române (50 de militari din cadrul Garnizoanei Bacău), Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Jandarmeriei, Poliției Locale, respectiv Primăriei Municipiului Bacău.
Intervenția vizează supraînălțarea digului pe porțiunea unde apele Bârnatului au deversat, prin dispunerea de saci de nisip, precum și consolidarea acestuia în zona menționată anterior. Primăria Municipiului Bacău contribuie cu nisip, saci, utilaje necesare transportului/descărcării acestora și lucrători.
În contextul situației de urgență prezentate, s-a apelat inclusiv la aportul tehnic al unor agenți economici privați, care au pus la dispoziția echipelor de intervenție excavatoare, autoîncărcătoare și autobasculante.
De asemenea, la Bacău au fost deplasate echipamente (3 motopompe de mare capacitate) aparținând ISU Ilfov și ISU Bacău, urmând ca în perioada imediat următoare, în oraș, să ajungă echipamente similare de la ISU Vrancea și ISU Călărași.
Intervențiile se derulează sub coordonarea viceprimarului Constantin Scripăț și a subprefectului Valentin Ivancea, reușindu-se – până la această oră – evitarea inundării orașului Bacău, în contextul debitului istoric atins de pârâul Bârnat (peste cel de la inundațiile din 2005).
Acțiunile de intervenție se derulează fără întrerupere, ele urmând a continua până la înlăturarea efectelor inundației din zona de nord a Municipiului Bacău.
Potrivit ultimelor informații furnizate de Administrația Bazinală de Apă Siret, în această seară (către intervalul orar 20.00 – 21.00) debitul pârâului Bârnat se va reduce substanțial (la jumătate), față de valorile atinse în cursul zilei.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu