15 septembrie 2018

Sapatamana Europeana a Mobilitatii

0 Comentarii

În perioada 16 – 22 septembrie 2018 se va desfăşura a şaptesprezecea ediţie a „Săptămânii Europene a Mobilităţii” (European Mobility Week) sub deviza „Combină şi deplasează-te. (Mix and move!)”. Scopul acestei campanii este promovarea utilizării şi combinării diferitelor mijloace şi metode alternative de deplasare, care să ducă la o schimbare la nivel comportamental în comunităţile urbane.
Pentru a sărbători acest eveniment, APM Bacău a solicitat celor 8 primării urbane din judeţ înscrierea pe site-ul oficial al manifestării la adresa: http://registration.mobilityweek.eu/login.php,  precum şi organizarea unor acţiuni  referitoare la: transportul public, deplasarea cu bicicleta, mobilitate şi sănătate, artere verzi de circulaţie, concursuri tematice, realizarea de pliante, afişe, banere etc. Până în acest moment, primăriile a 5 oraşe (Bacău, Buhuşi, Comăneşti, Moineşti şi Oneşti) s-au înscris ca participante / susţinătoare a acestei campanii şi în colaborare cu APM Bacău, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău prin unităţile de învăţământ subordonate precum şi alte entităţi, au demarat acţiunile propuse în planurile de activităţi.
Tema centrală a anului 2018 ne încurajează să explorăm numeroasele opțiuni diferite pe care le avem la dispoziție pentru a ne deplasa și să ne gândim la modalitatea care s-ar potrivi cel mai bine călătoriei noastre. De ce să nu încercăm să mergem cu bicicleta, să luăm autobuzul până la serviciu sau să mergem pe jos la cumpărături? Adoptând conceptul multimodalității și introducând metode de transport durabile în deplasările noastre, putem fi mai în formă, mai sănătoși, mai fericiți.
În final, combinarea diferitelor moduri şi mijloace de deplasare înseamnă maximizarea beneficiilor pentru locuitori: costuri reduse, rapiditate, flexibilitate, confort, sănătate, cu impact asupra îmbunătățirii calității vieții urbane..

În municipiul Bacău, Săptămâna Europeană a Mobilităţii organizată de Primăria Municipiului Bacău prin Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău în parteneriat cu APM Bacău va cuprinde următoarele activităţi:
1.                             16 septembrie, ora 17 - „Turul Ciclist al Mobilității Urbane”, pe un traseu de cca 7,5 km, cu participarea voluntarilor adepţi ai deplasării cu bicicleta.
2.                             17 septembrie – „Info-Mobilitate”, acţiuni de mediatizare şi informare a cetăţenilor din municipiul Bacău prin distribuire de materiale educative în vecinătatea şcolilor, spaţiilor publice, conducătorilor în trafic şi la Pavilionul Mobilităţii din zona centrală.
3.                             18 septembrie, ora 11 - „Masa Rotundă privind Săptămâna Europeană a Mobilității,  în cadrul căreia se vor discuta aspecte legate de Politica de Parcări, poluarea aerului şi cea fonică din municipiul Bacău, transportul urban multimodal din perspectiva Planului de Mobilitate Urbană Durabilă,
4.                             18 septembrie – „Combină şi deplasează-te” – zi dedicată multimodalităţii. În această zi transportul cu autobuzele SC Transport Public SA Bacău va fi gratuit.
5.                             20 septembrie – „Se ne imaginăm vehiculele viitorului”, Concurs „Cel mai trăznit mijloc de deplasare fără motor”. Activitatea se va desfășura cu participarea elevilor claselor gimnaziale din școlile partenere.
6.                             21 septembrie - „Eco-Transport, concurs de desen și expoziție. Activitatea se va desfășura cu participarea elevilor claselor primare, din școlile partenere.
7.                             22 septembrie - “În oraş fără maşină!” (In town without my car), va fi restricționat accesul autoturismelor în zona centrală a orașului. Se vor desfășura diferite activități: semi-maraton, crosuri, curse. Pe parcursul zilei vor fi efectuate măsuratori ale nivelului de zgomot de către laboratorul APM Bacău. În încheierea evenimentului, începând cu ora 16, băcăuanii sunt invitați la o promenadă, în zona centrală.

“Campania va avea succes când rezultatele se vor oglindi în starea de sănătate a populaţiei şi în promovarea unui sistem de transport durabil şi eficient prevenind poluarea mediului în care trăim”.


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu