10 septembrie 2019

Vitejii Romaniei Biruitoare - judetul Bacau in Razboiul Intregirii Nationale

0 Comentarii
Consilierii județeni au aprobat în ședința extraordinară de luni, 9 septembrie 2019, o amplă acțiune de promovare a imaginii județului intitulată „Vitejii României Biruitoare – județul Bacău în Războiul Întregirii Naționale”.
 
Inițiatoarea acestui demers este Asociația Unlimited Connections care, în asociere cu Consiliul Județean Bacău, va inaugura monumentul de for public „România biruitoare”.
Abordare sculpturală originală a temei centrale a basoreliefului Mausoleului de la Mărășești, monumentul din Bacău constă într-un grup statuar, având în centru reprezentarea alegorică „România Biruitoare", situată în armonie cu celelalte două personaje - Regele Ferdinand I și Regina Maria, monarhii întregitori care susțin și potențează simbolurile unității și suveranității naționale, reafirmând artistic legitimitatea Marii Uniri.
 
Statuia din bronz „România Biruitoare" va fi amplasată pe un soclu cilindric din granit masiv, cu o înălțime de peste 3,20 metri, fiind încadrată de grupul celor două statui din bronz care îi reprezintă pe Regele Ferdinand I și Regina Maria. Grupul statuar va fi amplasat în Parcul Unirii - 1 Decembrie 1918 (fost Parcul Catedralei) și va fi donat băcăuanilor, care vor deveni astfel beneficiarii finali ai monumentului de for public.
 
„România Biruitoare" reprezintă primul ansamblu monumental dedicat țării în ultimele trei decenii, ceea ce poziționează județul Bacău în fruntea demersurilor dedicate aniversării a 100 de ani de la Războiul de Întregire Națională.
 
Din perspectivă istorică, pentru băcăuani, Primul Razboi Mondial are o semnificație aparte. În Bacău au fost comandamentele Armatei de Nord (condusă de generalul Constantin Prezan) și mai târziu ale Armatei a II-a (condusă de generalul Alexandru Averescu), transformând orașul în capitala rezistenței românești. Tot din acest județ s-au format Regimentele 55/56 și 27 Infanterie Bacău, care au fost răsplătite de suveranul României, Ferdinand I, prin acordarea Ordinului „Mihai Viteazu" clasa a II-a drapelelor de luptă. Și tot în ținutul Bacăului, Regina Maria a vizitat de mai multe ori frontul, iar pe șesul comunei Cleja, la 23 martie/4 aprilie 1917, regele Ferdinand și-a ținut celebrul discurs în fața trupelor Armatei a II-a, anunțând împroprietărirea soldaților-țărani și votul universal. După terminarea războiului, cu loialitate, regele și-a ținut promisiunea față de soldați și față de Țara pe care a întregit-o sub sceptrul său.
Județul Bacău și băcăuanii se află astfel, printre cei mai îndreptățiți, dar și obligați dintre români, să contribuie la aniversarea Centenarului.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu