15 noiembrie 2019

Ziua Internationala a Radiologiei

0 Comentarii
În fiecare an, ziua de 8 noiembrie - Ziua Internațională a Radiologiei este un omagiu adus celui care a descoperit Razele X, Wilhelm Conrad Roentgen, deschizând drumuri nebănuite pentru aplicațiile medicale.
Mulțumiri și felicitări tuturor celor care lucrează în domeniul imagisticii medicale, al radiologiei și radioterapiei, domenii vitale care salvează vieți. Și pentru că, în sănătate, orice efort contează și fiecare dintre noi are datoria de a sprijini și a contribui la dezvoltarea infrastructurii și serviciilor oferite voi aminti că Spitalul Județean de Urgență va avea un al doilea buncăr de radioterapie, investiție necesară în condițiile în care, în județul Bacău sunt înregistrați în evidențele medicale peste 9 000 de pacienți oncologici” – Sorin Brașoveanu, președinte al Consiliului Județean Bacău

Peste 23 de milioane de lei pentru al doilea buncăr
Construcția clădirii, în valoare de 5,6 milioane de lei este finanțată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bacău, în acest moment fiind în lucru caietul de sarcini pentru licitația serviciilor de proiectare.
Acceleratorul de particule, o investiție de 17,7 milioane de lei, care va intra în dotarea buncărului va fi achiziționat de Ministerul Sănătății. Contractul de finanțare pentru accelerator a fost, de altfel, semnat în luna octombrie a acestui an.
Investiția vine în completarea compartimentului de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău care a fost inaugurat în 2017. Valoarea totală a investiţiei realizate la Secţie de Radioterapie a fost de peste şase milioane de euro, din care mai mult de 60% a fost reprezentată de valoarea echipamentelor medicale.
 
Modernizarea Compartimentului de Radioterapie a presupus reabilitarea integrală a clădirii, care are 24 de paturi şi dotare cu echipamente performante. Acceleratorul de particule este de ultimă generaţie, cu 2 energii de fotoni şi 5 grupe de electroni. În România, mai există un aparat similar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generaţie mai veche. Zilnic, de ședințele de tratament beneficiază peste 20 de pacienți, aparatul putând efectua tratamente pentru peste 70 dintre tipurile de cancer.
De la darea în folosință, noul Compartiment de Radioterapie și-a demonstrat pe deplin utilitatea, pacienți atât din județul Bacău dar și din județele învecinate beneficiind aici de tratamente performante. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu