3 iulie 2020

Crucea Roșie Română aniversează 144 de ani de la înființare

0 Comentarii
În data de 4 iulie, Crucea Roșie Română aniversează în 144 de ani de activitate umanitară neîntreruptă. Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru.
În vremurile dificile pe care le traversăm momentan, provocate de pandemia-COVID 19, mai mult ca oricând, echipa Crucii Roșii Bacău a fost în prima linie a asistentei umanitare, sprijinind persoanele vulnerabile  și instituțiile medicale din județ. În cele peste patru luni de intervenție de la declararea primului caz de SARS-COV2 în România, Crucea Rosie Romana – Filiala Bacău a fost în permanență alături de populația afectată de pandemia COVID-19. Echipa Crucii Rosii Bacau a fost zilnic sau aproape zilnic pe teren, ajungand la persoane care au avut nevoie de ajutor in aceasta perioada: varstnici singuri, pe care i-am sprijinit cu pachete alimentare si produse de igiena sau cu ridicarea retelor de la medicul de familie si a medicamentelor din farmacii; familii monoparentale sau cu multi copii ale caror venituri s-au diminuat din cauza pandemiei, familii aflate in izolare, lipsite de sustinere. Fiecare situatie a fost si este analizata si incercam sa ajutam cat mai mult, in limita posibilitatilor financiare, logistice si umane de care dispunem. In total, valoarea donatiilor oferite sau intermediate de Crucea Rosie Bacau este de aproximativ 400 000 lei.
Va prezentăm cateva dintre cele mai importante interventii in sprijinul institutiilor medicale din judet si pentru ajutarea persoanelor afectate de pandemia COVID-19:
§ Donatii de echipamente de protectie s-au indreptat catre institutiile medicale din judet, in mai multe etape. Astfel, in total, din februarie pana in prezent, aproximativ 12 000 de masti faciale, 21 000 de perechi de manusi, 25 halate chirugicale, 550 viziere, 80 combinezoane au ajuns la Spitalul Judetean Bacau, Spitalul Municipal Onesti "Sfântul Ierarh Dr. Luca", Spitalul Orasenesc Ioan Lascar Comanesti, Spitalul “Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Spitalul Polimed Podu Turcului, la farmacia Spitalului Judetean Bacau. Acestea au provenit din: stocuri proprii, din depozitul central al Crucii Rosii Romane sau de la alti donatori (ex: compania Brico Depot).
§ De asemenea, Crucea Rosie Bacau a donat catre Spitalul Judetean de Urgenta Bacau un tunel de dezinfectare, destinat personalului medical. Acesta a fost achizitionat de Crucea Rosie Bacau din surse proprii, de la firma Dypety SRL din Moinesti, iar valoarea investitiei a fost de 5 600 de lei.  
§ Unitatile medicale menționate anterior au primit de la Crucea Rosie Bacau și produse de igienă, astfel: Domestos - 750 buc; Lenor 80 buc; dezinfectant 1 l Hygenium - 30, dezinfectant K-sept (4l)-  150 buc, gel dezinfectant L’Oreal (400 ml) – 200 buc,

servetele dezinfectante – 60 buc; detergent vase Henkel - 90 buc, scutece Pampers: 7 cutii (38 buc/cutie), produse Colgate – 500 buc.
§ Cu sprijinul Crucii Rosii Bacau, institutiile medicale din judet, aflate in prima linie in lupta impotriva noului coronavirus, au primite o donatie de produse Arctic, foarte utile in aceasta perioada dificila. Spitalul Judetean Bacau, Spitalul Municipal “Sfântul Ierarh Doctor Luca” din Onești și Spitalul Orășenesc “Ioan Lascăr” Comănești, Serviciul de Ambulanta Judetean Bacau si Serviciul de Ambulanta Judetean Bacau – statia Comanesti au preluat frigidere, masini de spalat, uscatoare, cuptoare cu microunde, fierbatoare, filtre de cafea. Multumim Companiei Arctic, care sprijină astfel lupta împotriva crizei generate de coronavirus. Și Filiala Bacău a Crucii Roșii Române, precum și Subfiliala Comănești, au beneficiat de donații constând în aparate electrocasnice.
§ Alte tipuri de produse s-au indreptat catre spitalele menționate: -  apa aprox 4 000 l, produse COCA COLA 300 buc, produse PEPSi - 30 baxuri, chipsuri - 15 baxuri, Milka – 500 box-uri, Mirinda- 14 baxuri, Lipton - 5 baxuri, 100 kg produse lactate Delaco, preparate carne, 120 l ulei, , 200 kg  faina, 200 buc cozonac, 75 buc pasca, 150 buc prajitura, 250 borcane muraturi, sucuri Fanta zero, Cola, Sprite zero, Sprint zero, Cappy Pulpy – 180 box-uri; cafea Jacobs – 35 box-uri, caserole si capace UF- 500 buc; pahare UF – 10 000 buc.
§ Și alte instituții ale statului au fost sprijinite în această perioadă și ne referim la Politia Locala, ISU, Jandarmeria, Inspectoratul Județean de Poliție, Politia Rutiera, UM0903, Directii de Asistenta sociala din primarii (acestea din urma inclusiv cu alimentele pentru a le distribui catre centre pers varstnice, familii in izolare, familii nevoiase), DGASPC cu următoarele donații: masti faciale: 2 600 buc, manusi: 3 500 buc, viziere - 300 buc, dezinfectant suprafete – 150 l, dezinfectant maini – 50 l; apa- aprox 1 000 l, 400 kg produse lactate Delaco, produse alimentare de baza - aprox 1000 l ulei, 1000 kg malai, 1000 kg faina, 500 borcane muraturi, 300 buc cozonaci, 200 buc pasca, 100 torturi, 200 kg preparate carne, cafea Jacobs – 30  box-uri, sucuri Fanta,Cola, Sprite, Cappy – 120 box-uri.
§ Serviciul de Ambulanță al Crucii Roșii Bacău a preluat transportul persoanelor dializate din județ, pentru a degreva Spitalul Județean de această activitate. Este vorba despre peste 30 de persoane care fac dializă, cu domiciliul în municipiul Bacău, dar și din Colonesti, Corbasca, Izvoru Berheciului, Parava, și alte localități, și care vor continua tratamentul atât de necesar. De asemenea, Serviciul nostru de ambulanță a contribuit la evacuarea spitalelor din județ, care au devenit centre suport COVID-19 (Spital Municipal Onesti, Spital Orasenesc Buhusi), si a efectuat constant externări de pacienți in toata aceasta perioada.
§ 200 de persoane vârstnice cu domiciliul în municipiul Bacău și alte trei comune din județul Bacău (Colonesti, Corbasca, Traian), aflate în îngrijirea Crucii Roșii Bacău, au primit si continua sa primeasca lunar pachete cu produse alimentare și produse de igienă, precum și produse pentru incontinență, acolo unde a fost necesar, și sunt monitorizate în permanentă de personalul Crucii Roșii Bacău. Un medic si un asistent medical efectueaza vizite si consultatii la domiciliul acestor persoane.
§ În această perioadă dificilă, in care izolarea socială și anxietatea provocată de avalanșa de informații referitoare la infectia cu noul coronavirus pot reprezenta factori majori de stres, în special pentru persoanele vârstnice, echipa de specialiști ai Crucii Roșii Bacău, formată din doi asistenti sociali și de un psiholog clinician principal a oferit telefonic consiliere socială/suportivă și consiliere psihologică (si continua sa faca acest lucru).
§ Au fost preluate sesizari de la Directia de Asistenta Sociala, precum si de la persoanele vulnerabile care au apelat direct Crucea Rosie Bacau: alimente de baza si produse de igiena personala, dar si masti faciale si produse de dezinfectie.
§ Donatii de la Compania Delaco s-a indreptat in doua randuri catre Crucea Rosie Bacau: iaurturi, produse din branza si cascaval. Acestea au fost donate catre Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, catre Primariile Bacau, Buhusi, Comanesti si Moinesti, care le-au directionat catre centrele pentru persoane varstnice si catre familiile vulnerabile. Multumim Companiei Delaco care a sprijinit astfel lupta împotriva crizei generate de coronavirus.
§ Un convoi umanitar din Campania Prețuiește Viața, destinată ajutorării în criza COVID-19, a ajuns în data de 10 aprilie la sediul Crucii Roșii Bacău. Este vorba despre o cantitate foarte generoasă de produse alimentare: aprox. 660 de kg de preparate din carne,  6 600 litri de apă plată, 3 000 de litri de ulei,  3 000 de kilograme de mălai, 4 000 kilograme de făină, 770 borcane de murături, 6750 cutii icre Negro 2000, dar și ducliuri: 816 cozonaci, 360 bucăți de pască, 672 de torturi. Aceste produse au fost distribuite către: Spitalul Județean de Urgență Bacău, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Bacău, Serviciul de Ambulanță Județean Bacău și către primările din localitățile Bacău, Onești, Moinești, Comănești, Buhuși, Târgu Ocna, care le-au redirecționat către persoane vârstnice, familii monoparentale sau aflate în situație de risc social din diverse motive, persoane aflate în izolare, lipsite de sprijinul familiei. De asemenea, familii vulnerabile aflate în evidența Crucii Roșii Bacău au primit pachete cu produsele meționate. Adresăm mulțumiri doamnei Andreea Marin și echipei Asociației Prețuiește Viața pentru acest sprijin important.
§ Am directionat constant catre primariile din judet donatiile primite (produse alimentare de baza, iaurturi, preparate din carne, dulciuri, etc) pentru a fi distribuite persoanelor vulnerabile din fiecare localitate, precum si centrelor sociale de pe raza localitatilor  respective.
§ Anul acesta, traditionala Caravana de Paste a Crucii Rosii Bacau, ajunsa la cea de-a IVX-a editie, nu a fost oprita de dificila situatie pe care o traversam cu totii, din cauza pandemiei COVId-19. Dimpotriva, eforturile echipei noastre s-au intensificat, cu sprijinul sponsorilor, astfel incat persoanele varstnice fara sustinatori, persoanele din izolare care nu beneficiaza de ajutor, familiile monoparentale sau cu multi copii care au avut de suferit din cauza pandemiei au primit pachete alimentare cu produse de baza si dulciuri, cozonaci, pasca, produse de igiena. Peste 1 500 de persoanele vulnerabile (persoane varstnice, familii monoparentale sau cu multi copii, persoane din izolare fara sustinatori) au fost sustinute. Multumirile noastre se indreapta catre toti donatorii, dar si catre echipa noastra de angajati si voluntari.

Personalul Crucii Roșii Bacău a ajuns și va continua să ajungă la domiciliul persoanelor vârstnice, fără familie, la persoanele aflate în izolare, fără aparținători, la familii cu mulți copii, aflate în situație de risc social, și la persoane cu dizabilități. Toți aceștia primesc pachete cu alimente de baza, produse de igienă (după caz) sau sunt susținute în efectuarea de cumpărături, ridicarea rețetelor de la medicii de familie, sau acoperirea altor nevoi imediate.
Faptele de excelență din istoria Crucii Roșii Române ne motivează și ne obligă să ne adaptăm mereu și să rămânem în prima linie a sprijinului umanitar.

LA MULTI ANI, CRUCEA ROSIE!


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu