3 septembrie 2023

Evenimente religioase și social filantropice la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna

0 Comentarii

 


În data de 16 august 2023, Biserica martirilor și mărturisitorilor din închisorile comuniste din cadrul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, sfințită acum un an, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia cinstirii ocrotitorilor săi spirituali: Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin - Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Radu, Ștefan, Matei și Ianache sfetnicul.

          Astfel, la zi de sărbătoare, au avut loc slujbele Utreniei, Acatistului și Sfintei Liturghii,  în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni, slujbe oficiate de către preotul capelan Florin SMARANDI, însoțit la acest moment de rugăciune de preotul Daniel MAȘALA, din cadrul Penitenciarului Bacău și preotul Paul VAMANU, din cadrul Penitenciarului Spital Târgu Ocna.

            Anterior sărbătorii Hramului bisericii, joi 10 august, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a avut loc un eveniment religios, care a reunit preoți de penitenciare din Regiunea Nord – Est și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

            Astfel, preotul Ilarion MÂȚĂ, consilier social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a săvârșit Taina Sfântului Maslu, alături de preoții prezenți, slujbă la care au luat parte conducerea, angajații și elevii școlii noastre, precum și minorii și tinerii privați de libertate din cadrul Centrului Educativ Târgu Ocna. După oficierea slujbei, zeci de kilograme de produse alimentare neperisabile au fost donate azilului de la Hârja, pentru a veni în sprijinul așezământului social.

           Un moment deosebit al acestui eveniment religios l-a constituit conferirea Distincției tip Cruce Patriarhală, Ordinul Sanctus Stephanus Magnus, preotului capelan al Școlii, Florin SMARANDI, pentru implicarea deosebită în cei 11 ani de activitate de coordonare a preoților capelani de poliție penitenciară din întreaga țară și în cei 22 de ani de activitate de pastorație de la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare și Centrul Educativ Târgu Ocna.

         Părintele capelan Florin SMARANDI a fost desemnat să  coordoneze  activitatea  preoților capelani în anul 2012, în contextul organizării întâlnirii preoților capelani de  penitenciare din  Europa, activitate ce  a  avut loc  la  Academia Duhovnicească  de  la  Mănăstirea  Sâmbăta  de  Sus. Datorită implicării sale, în anul 2013 a fost elaborat Protocolul de colaborare dintre Administrația Națională a Penitenciarelor și Biserica Ortodoxă Română, document semnat ulterior, care este și astăzi în vigoare.

Părintele Smarandi a desfășurat, de-a lungul timpului, și activități didactice în cadrul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, unde a împărtășit elevilor din cunoștințele și experiența sa în cadrul orelor de religie, comunicare și reintegrare socială.

Tot prin implicarea domniei sale, în incinta școlii, a fost construită o biserică închinată martirilor și mărturisitorilor din închisorile comuniste, a fost pictată din nou capela unității, a fost amenajat și inaugurat un Memorial al martirilor și mărturisitorilor din închisorile comuniste, care cuprinde, printre altele, Muzeul Penitenciarelor și Calea Martirilor. 

         Realizările părintelui Florin Smarandi au fost apreciate de către Părintele Patriarh Daniel, iar distincția care i-a fost conferită evidențiază rolul important pe care acesta l-a avut în tot acest timp, precum și importanța rezultatelor unei activități dedicate apărării și promovării valorilor creștine în mediul penitenciar și în comunitate.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu