20 decembrie 2009

10 tehnologii revoluţionare ale viitorului

0 Comentarii
Lumea în care trăim începe să semene tot mai mult cu viitorul imaginat în filmele science fiction, iar tehnologiile fantastice şi invenţiile revoluţionare transforma cu o viteză ameţitoare societatea umană. Roboţii muncesc în fabrici şi luptă alături de oameni pe câmpurile de luptă, în timp ce computerele de toate formele şi mărimile sunt omniprezente, integrate în toate domeniile vieţii şi la toate nivelurile societăţii.


Cu toate acestea, o mulţime de probleme nerezolvate îşi aşteaptă în continuare soluţiile, cu speranţa că într-un viitor cât mai apropiat cele mai îndrăzneţe vise ale omenirii îşi vor găsi în mod firesc rezolvarea, potrivit Live Science.



1) Citirea gândurilor, mai aproape de realitate

Dispozitivele care pot citi gadurile rămân în continuare de domeniul fantasticului, însă primii paşi au fost făcuţi pe drumul acesta de cercetătorii care au reuşit să prevadă reacţiile oamenilor în cadrul unor experimente şi chiar să intuiască momentul în care subiecţii vor face o greşeală, cu 30 de secunde înainte ca acest lucru să se întâmple în realitate.

O altă tehnică experimentală foloseşte razele infraroşii pentru a detecta cele mai simple decizii şi preferinţe ale oamenilor, bazându-se pe analiza activităţii lor cerebrale. Chiar dacă aceste tehnologii sunt încă departe de a oferi un aparat ce poate citi gândurile, în adevăratul sens al cuvântului, direcţia a fost deja setată şi este doar o problemă de timp până când minţile umane s-ar putea întâlni, de exemplu, la o discuţie pe Twitter.



2) Înconjurul lumii în 90 de minute


Jules Vernes a intuit posibilitatea de a face înconjurul Pământului în doar 80 de zile, însă ideea consacrată de celebrul său personaj, Phileas Fogg, a rămas de domeniul fantasticului încă mult timp după apariţia romanului sau de anticipaţie.



În ziua de azi, călătorii ar putea ajunge de pe o parte pe alta a globului în mai puţin de o oră, odată cu lansarea unui nou aparat de zbor, denumit Lightcraft, aflat încă la stadiul de concept al armatei americane, în colaborare cu experţii brazilieni, ce s-ar putea deplasa cu o viteză uimitoare în jurul lumii. Până la apariţia acestui avion fantastic, anii următori ar putea aduce şi o serie de nave spaţiale ce pot decola şi ateriză pe pistele unui aeroport obişnuit, fiind însă net superioare avioanelor actuale.


3) Membre mecanice, controlate de creier


Primele proteze mecanice de ultima generaţie, controlate în mod natural de creierul uman, au apărut deja, la stadiul de prototip, bucurându-se imediat de un succes imens. Pasul următor este dezvoltarea unor microprocesoare speciale, încorporate în proteze, ce vor anticipa fiecare mişcare a utilizatorului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a se mişcă din nou cu uşurinţă, cât mai natural.


4) Omniscienţa la purtător


Un gadget special creat sau pur şi simplu o aplicaţie a telefoanelor mobile din viitorul apropiat vor face posibilă identificarea diferitelor obiecte, produse, locuri şi chiar persoane, în timp real, şi afişarea informaţiilor despre acestea, culese în doar o clipă de pe Internet. Universitatea americană MIT a pus deja la punct un prototip ce combină o cameră de luat vederi, un proiector şi un telefon mobil, iar un astfel de dispozitiv ar putea fi găsit în curând în buzunarul oricui, într-o societate în care informaţia oferă puterea supremă.



5) Regenerarea artificială a corpului uman

Organele bolnave sau rănite ale corpului uman vor putea fi în curând reparate complet sau pur şi simplu înlocuite cu altele, noi, “crescute” în acest scop. Ultimele experimente cu celule stem îi încurajează pe cercetători să declare că asemenea tratamente vor putea fi disponibile, în condiţiile în care primul ficat artificial a fost crescut în laborator încă din 2006, iar medicii au descoperit că inclusiv inima îşi poate reface o parte din ţesuturile musculare avariate.



6) O soluţie pentru hrănirea planetei

Hrănirea planetei reprezintă una din cele mai mari şi mai dureroase probleme ale omenirii, în clipa de faţă, când sute de milioane de oamenii suferă în fiecare zi din cauza foametei şi o mare parte dintre aceştia, în special copii, mor zilnic din această cauză. Oamenii de ştiinţă lucrează în continuare la producerea unor noi tipuri de cereale, mai rezistente şi mai productive, ce pot hrăni o populaţie mai mare, folosind aceleaşi resurse.

În cazul acesta, cele mai mari probleme sunt, de fapt, lipsa voinţei politice şi situaţia economică a zonelor afectate de foamete, iar o inovare conceptuală la acest nivel reprezintă adevărata provocare a viitorului.


7) Reciclarea ca mod de viaţă

Noile tehnologii care ţintesc transformarea deşeurilor în materiale reutilizabile au condus deja la construirea primelor fabrici de reciclare totală a maselor plastice. Oamenii de ştiinţa lucrează acum la producerea unui plastic uşor biodegradabil în apă sărată a mării, iar o serie de centrale electrice au început deja să ardă diverse reziduuri pentru a produce energie.



8 ) Salvarea planetei cu ajutorul bioingineriei

Pentru a contracara efectele devastatoare ale încălzirii globale şi ale schimbărilor climatice declanşate de aceasta, oamenii de ştiinţă din intrega lume caută soluţii pentru controlarea capriciilor naturii, iar multe dintre aceste sunt pe punctul de a deveni realitate. Cercetătorii au pus la punct mai multe metode de a răci planeta, în clipa de faţă fiind nevoie doar de voinţă politică şi asumarea răspunderii pentru intervenţia în mersul natural al planetei, ce va avea, desigur, şi o mulţime de efecte secundare.



9) Rezolvarea problemei energetice

Fisiunea nucleară este cea care a făcut Soarele să stralucească timp de miliarde de ani, iar oamenii de ştiinţă încearcă acum să recreeze în laboratoare această putere fantastică, pentru a avea astfel acces la cea mai eficientă formă de energie posibilă.


Statele Unite cercetează de ani de zile această posibilitate, iar cu ajutorul noilor tehnologii şi a unor lasere uriaşe, aceştia ar putea în curând să pună la punct cea mai bună metodă de producere a energiei aleternative.



10) Creierul artificial

Chiar dacă cea mai mare parte a creierului uman rămâne în continuare învăluită în mister, cercetătorii din spatele proiectului Blue Brain anunţă că în următorii zece ani vor reuşi să producă primul creier artificial. Oamenii de ştiinţă au reuşit deja să simuleze parţial creierului unui şoarece de laborator, cu ajutorul unui computerului de mare putere IBM Blue Gene, declarând că celulele produse au început să se organizeze singure, fără intervenţia omului.

Dacă vor avea succes cu producerea unui creier uman artificial, cercetătorii vor revoluţiona medicina modernă, contribuind la o mai bună înţelegere a conştiinţei umane.



Sursa: www.ziare.com

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu