28 noiembrie 2013

A venit frigul si in Bacau

0 Comentarii
Miercuri, 27 noiembrie 2013, de la ora 11.00, la sala mare a Palatului Administrativ, prefectul Claudiu-Octavian Șerban a condus ședința Colegiului Prefectural, în care a fost analizat stadiul pregătirii pentru iarna 2013-2014 a infrastructurii rutiere judeţene şi naţionale și a fost prezentat Programul de măsuri privind pregătirile pentru sezonul rece 2013-2014.
Domnul Valentin Palea, director, Serviciul Public Județean de Drumuri, a mulțumit prefectului Claudiu-Octavian Șerban, subprefectului Constantin-Dorian Pocovnicu și structurilor MAI pentru modul în care au colaborat în gestionarea fenomenelor meteorologice din iarna trecută și a prezentat pregătirile echipamentelor și utilajelor de intervenție pentru iarna aceasta. La nivelul județului Bacău, un consorțiu de trei firme asigură întreținerea drumurilor județene iarnă –vară în perioada 2012-2016. Vor funcționa 7 baze de deszăpezire pe raza județului, respectiv  Bacău, Onești, Moinești, Podu Turcului, Răcăciuni, Buhuși și Izvoru Berheciului, fiind dotate in total cu un numar de 15 autobasculante cu lamă şi raspanditor de material antiderapant, 8 autogredere,7 incărcătoare, 8 buldo_excavatoare,3autofreze,1macara,1trailer. Autobasculantele cu lama si raspanditor sunt dotate cu dispozitive de urmarire GPS si sunt monitorizate in permanenta . Celelate utilaje vor actiona numai la solicitarea Serviciul Public Judetean de Drumuri Bacau, in functie de conditiile meteo.
Pe sectoarele de drumuri judetene aflate pe teritoriul administrativ al municipiilor si oraselor, deszapezirea se va face prin grija conducatorilor unitatilor administrative respective. Interventia pe timp de iarna pe drumurile comunale se va face de catre consiliile locale de care apartin.
Pentru prevenirea înzăpezirii drumurilor s-au stabilit, având la bază experiența anilor trecuti, sectoarele pe care se vor monta panouri de parazăpezi cu o lungime totală de 4410 ml . Activitatea de montare panouri parazăpezi este în desfășurare și va fi încheiată la data de 1 decembrie 2013.
Cantitatile de material antiderapat(amestec nisip+sare)   ce vor fi asigurate pe baza Acordului Cadru de întreţinere drumuri judeţene pentru iarna 2013-2014 sunt 3000 tone sare și 7000 mc nisip(12000 m tone). Aceste cantități sunt estimative şi vor putea fi suplimentate în caz de necesitate.
Până la această dată există un stoc de 7000 tone nisip și 990 tone de sare, urmând ca aprovizionarea să continue în conformitate cu calendarul de aprovizionare stabilit, astfel încât până la data de 31.12.2013 se va aproviziona 50% din cantitatea prevazută de material antiderapant.
In vederea pregătirii sectoarelor de Drumuri Naționale din Județul Bacău pentru sezonul de iarnă 2013 – 2014, Secția Drumuri Naționale Bacău a desfășurat o serie de activități în concordanță cu ,, Normativul privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice’’.
Pentru desfășurarea cu operativitate a acțiunilor de deszăpezire și combatere lunecuș, au fost înființate 4 baze de iarnă (Bacău, Onești, Ghimeș și Florești) și 5 puncte de sprijin în cadrul bazelor, cu dotările și formațiile de utilaje funcție de nivelul de intervenție, dar și funcție de dificultățile unor sectoare situate în special în zona de munte, iar pozițiile bazelor și punctelor de sprijin au fost astfel stabilite incât lungimile tronsoanelor pe care se acționează să nu fie mai mari de 30 km.
Formațiile de utilaje, prevăzute să acționeze pe sectorele de drum, sunt în proporție de 80% închiriate. Pe drumurile naționale de pe teritoriul  județului Bacău se va acționa cu 29 autobasculante echipate  cu lame și răspânditoare de materiale antiderapante, 4 utilaje multifuncționale echipate cu lame și răspânditoare, 3 autofreze, 4 buldoexcavatoare, 4 încărcătoare frontale, un autogreder, o automacara, un autoremorcher și 6 autoutilitare pentru revizie drum.
Până la această dată, nu s-a încheiat un contract de închiriere autoutilaje. CNADNR SA a desfășurat în mai multe rânduri proceduri de achiziție, conform legislației în vigoare, dar nu s-a reușit finalizarea în sens favorabil. Acest lucru va fi continuat până se va reuși încheierea unui contract de prestări servicii cu utilaje pentru activitatea de iarnă.
In condițiile în care vor fi prognozate fenomene meteo capabile să producă efecte nefavorabile asupra traficului rutier, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași va proceda la detașarea de utilaje proprii din județele unde s-au încheiat contracte de închirieri utilaje, către județul Bacău. De asemenea, dacă situația o va impune, se vor închiria utilaje de la deținătorii din cadrul județului Bacău sau din alte județe, pe perioadele cu fenomene meteo deosebite, după cum a precizat domnul Iulian Vasiliu, șeful secției județene.
Pentru prevenirea înzăpezirii sectoarelor expuse viscolului, pe rețeaua de drumuri naționale din județul Bacău este necesară montarea de panouri parazăpezi pe o lungime totală de 24.215 m. Până la data de 24 decembrie județul Bacău va avea 5500 m de panouri parazăpezi ce vor fi montate pe sectoarele de drum cele mai expuse.
Materialele utilizate pentru combaterea lunecușului pe rețeaua de drumuri naționale din județul Bacău sunt constituite din material antiderapant ( nisip), material chimic ( sare) sau amestecuri ale acestora. Până la data de 1 decembrie se va asigura stocul de material antiderapant în proporție de 50 % din necesarul pentru iarna aceasta, urmând a se completa stocurile pe parcurs, conform planului de pregătire.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu