26 noiembrie 2015

Activităti de prevenire HIV sprijinite de Fundatia MTV Staying Alive si MAC AIDS Fund

0 Comentarii
Asociația Semper Musica – singura organizație din România finanțată de Fundația MTV Staying Alive și MAC AIDS FUND din America –  a organizat în Bacău și Onești, în zilele de 19 și 20 noiembrie, mai multe activități de prevenire HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală adresate atât elevilor și cadrelor didactice, cât și comunității locale.
Cu ocazia proiectului – HIV: IN and OUT – Asociația Semper Musica a organizat sesiuni de educație nonformală despre infecția cu HIV, adresate elevilor Liceului Tehnologic din Onești și celor din Colegiul Tehnic “N.V.Karpen” din Bacău, cu scopul prevenirii cazurilor noi de infecție cu HIV în rândul tinerilor. Organizația este la a 2-a vizită în cadrul acestor licee, de această dată readucând în discuția cu elevii chestiuni ce țin de căile de transmitere ale infecției cu HIV și ale infecțiilor cu transmitere sexuală, testarea HIV, semnele și simptomele acestor infecții, precum și pașii corecți în folosirea unui prezervativ.
Sesiunile vin în contextul în care, conform Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, aproape jumătate din cazurile de noi infecții cu HIV, din prima jumătate a anului 2015, sunt înregistrate pe segmentul de vârstă 15-29 de ani, România este printre țările fruntașe în ceea ce privește numărul de sarcini la fete de sub 15 ani (conform Ministerului Sănătății), iar conform datelor colectate anul acesta de Asociația Semper Musica prin aplicarea de 300 de chestionare pe un eșantion reprezentat de elevi cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din 7 orașe (Adjud, Bacău, Focșani, Mărășești, Onești, Panciu, Râmnicu Sărat), 32,5% dintre tineri încă consideră că virusul HIV se transmite prin îmbrățișări, sărut, înțepături de țânțar, folosirea în comun de elemente de veselă cu o persoană care trăiește cu HIV sau capacul de toaletă. De asemenea, 38,2% dintre liceenii chestionați au considerat, de asemenea, că este suficient ca prezervativul să fie de marcă și că poate fi deschis și cu dinții sau forfecuța.
În același timp, în aceste 2 zile, cadrele didactice din cele 2 licee au participat la câte o sesiune, susținută de experții din cadrul Asociației Semper Musica, cu privire la metodele și instrumentele pe care aceștia le-ar putea folosi pentru a aduce în discuția cu elevii problematica infecției cu HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală.
Cât despre comunitățile din cele 2 orașe, acestea au beneficiat de două evenimente publice care au avut drept scop atragerea atenției cetățenilor asupra infecției cu HIV sau folosirea corectă a prezervativului astfel:
1. Comunitatea din Onești a avut acces la o acțiune inedită de atragerea atenției cetățenilor asupra infecției cu HIV, folosirea corectă a prezervativului sau semnele și simptomele infecțiilor cu transmitere sexuală, una care a însemnat postarea pe stâlpii de electricitate de anunțuri de tip – job. De data aceasta însă anunțurile” au inclus informații utile despre temele menționate mai sus;
2. Echipa Semper Musica a împânzit orașul Bacău cu afișe neconvenționale care îi îndemnau pe cetățeni să scaneze un cod QR, acesta ducând către un scurt film, postat pe canalul oficial de Youtube al organizației, despre folosirea corectă a prezervativului.

Atât sesiunile de educație nonformală adresate tinerilor, cât și evenimentele publice vor continua în perioada următoare în Focșani, Râmnicu Sărat și Adjud.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu