16 noiembrie 2015

Sărăcia extremă si drepturile omului

0 Comentarii
Cu ocazia vizitei în România a Raportorului Special al ONU pentru sărăcia extremă și drepturile omului, acesta a vizitat și județul Bacău în data de 6 noiembrie 2015. Raportorul Special ONU pentru sărăcia extremă și drepturile omului, Domnul Profesorul Philip Alston a fost însărcinat cu acest mandat începând cu iunie 2014, de către Consiliul pentru Drepturile Omului.
Vizita Domnul Profesor Philip Alston în România are ca obiective generale: angajarea într-un dialog cu statul și societatea civilă pentru a afla mai multe despre eforturile de a elimina sărăcia extremă; evaluarea naturii și gradului de inegalitate și excluziunea socială din țară și a cauzelor acestora; analiza politicilor și programelor statului cu privire la reducerea sărăciei și implementarea acestora în concordanță cu stnadardele internaționale privind drepturile omului; și elaborarea de recomandări practice statului și altor părți interesate cu privire la eforturile lor de a eliminarea inegalitățile și sărăcia

În acest context, întâlnirea extraordinară din Sala Mare de ședințe a Consiliului Județean Bacău a avut ca obiectiv să dezbată împreună situația actuală a grupurilor cele mai dezavantajate din județul Bacău și strategii și intervenții care au ca obiectiv reducerea inegalităților și excluziunii sociale în județul Bacău.

Domnul Profesor Philip Alston este însoțit în această misiune de domnul Christiaan van Veen, consilier al Raportorului Special, și doamna Junko Tadaki de la Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului, precum și de doamna Voica Pop, Specialist Protecția Copilului UNICEF România.

Întâlnirea a fost deschisă de domnul subprefect Toma Constantin, reprezentant al Instituției Prefectului pentru Comisia Județene de Incluziune Socială. Acesta a mulțumit tuturor celor prezenți, după care a evocat situația privind gradul de sărăcie și problema incluziunii sociale: Sărăcia include printre altele o lipsă de venit și de suficiente resurse materiale pentru o viață mai bună, acces inadecvat la serviciile de bază, cum ar fi: la serviciile medicale, locuință sau educație. Aceste elemente reprezintă cauzele fundamentale ale sărăciei și explică modul în care familiile și persoanele ajund să fie excluse social. Găsirea de soluții la aceste probleme necesită abordări care traversează toate domeniile politice. Avem nevoie de politici ferme în acest domeniu, susținute de măsuri pragmatice și de creștere economică. Noi trebuie să fim conștienți că mai avem multe de făcut pe acest segment pentru că, din păcate, sărăcia este încă extinsă în România. Acest lucru va fi posibil doar printr-o bună colaborare a autorităților publice competente, cu ONG-rile, dar și prin reevaluarea legislației actuale.

Apoi a invitat pe domnul prefesor Philip Alston să prezinte minsiunea pe care o are de îndeplinit în această delegație în România Acesta a relatat : Sunt aici în calitate de Raportor Special al ONU, acesta fiind și contextul în care am venit aici, invitat fiind de Guvernul României. Scopul este acela de a vorbit cu oamenii din teren care trăiesc în sărăcie, cu autoritățile cheie și oficialitățile locale și județene. Rolul meu este acela de a face recomandări guvernului în ceea ce privește inițiativele care pot fi luate pentru a acorda mai multă atenție incluziunii sociale și în legătură cu diferitele modalități prin care guvernul poate identifica soluțiile acestor probleme. Eu vin din Australia, sunt profesor de drept internațional la New York University, dar am foarte multă experiență în activitățile ONU și competențe de relaționare pe parte oficială. Sunt foarte încântat să fiu în acest frumos oraș, deoarece România este o țară care se dezvoltă rapid și care are multe resurse, dar care are încă probleme semnificative în anumite regiuni în legătură cu foarte mulți oameni care încă nu fac parte dintr-o poveste de succes a României. Așa că în această dimineață aș vrea să învâț cât mai mult despre voi și încurajez orice sugestie pe care ați avea-o astfel încât lucrurile să meargă mai bine.

În următoarele momente, domnul director Sorin Bîrlădeanu (DGASPC Bacău) a prezentat situația socială din județul Bacău din punct de vedere statistic.

Dintre invitații prezenți au mai luat cuvântul: Irina Avorniciței (director FSC), Carmen Roșculeț (consilier superior DSP), Amalia Diaconu (director CJRAE Bacău), Teodor Agachi (șef serviciu AJPIS) Ioan Babliuc (director Crucea Roșie Bacău), Mihaela Dumitrache (director executiv Asociația Lumina), Alina Iftode (director executiv DJP). Fiecare dintre aceștia au prezentat situația instituțiilor pe carele reprezintă și mai ales problemele și neajunsurile cu care se confruntă.

După această întâlnire, delegația Raportorului Special a fost condusă în două comunități din județul Bacău, Colonești și Răchitoasa.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu