29 ianuarie 2016

Interventie chirurgicală cu sistem de neuronavigatie premieră medicală

0 Comentarii
Doi medici specialiști neurochirurgi, doctorii Sorin Târnoveanu și Ionuț Gobej, în echipă cu medicul anestezist dr. Adriana Guriță, au operat pe creier un copil de 2 ani, folosind un sistem de neuronavigație.
Noul sistem de navigație a intrat de curând în dotarea Secției de Neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achiziționat deAsociația Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundația Vodafone România. Finanţarea Fundaţiei Vodafone România, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe lângă achiziţionarea aparatului de neuronavigație şi dotarea secției cu o coloană de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achiziţionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi și complexe intervenții neuro-chirurgicale.
Acestă tehnologie reprezintă standardul în patologia neurochirurgicală pediatrică oriunde în lume şi înseamnă pentru copii incizii mai mici, recuperare rapidă, durată de spitalizare redusă, iar pentru noi, medicii, posibilitatea localizării exacte a proceselor tumorale și reducerea la minim a riscului leziunilor asupra creierului”, a declarat dr. Sorin Târnoveanu, medic specialist Neurochirurgie.
Pentru băiețelul în vârstă de 2 ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o formă severă de tumoră cerebrală, operația - utilizând acest sistem computerizat de ghidaj - era singura soluție viabilă. Micul pacient, ce cântărea doar 8 kilograme, trecuse anterior prin două intervenții chirurgicale clasice de îndepărtare a tumorii ce măsura – potrivit investigațiilor imagistice tridimensionale – 8 cm/ 7 cm/ 8 cm.
Pe 13 ianuarie 2015, folosind sistemul de neuronavigație, medicii români Târnoveanu și Gobej reușesc, la capătul a 240 de minute de tensiune, să îndepărteze uriașa tumoră salvând funcțiile creierului și reducând la minim impactul intervenției chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar și incizia pe care neurochirurgii i-au făcut-o băiețelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru.
În prezent, copilul se află sub supraveghere medicală, urmând să continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumoră cerebrală operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invazivă, neuronavigația. Acest tip de intervenție reprezintă o șansă în plus la viață oferită copiilor români diagnosticați cu tumori cerebrale.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu