30 iunie 2016

Laserul Femtosecond si Microkeratom: Predictibilitatea flap-ului si rezultate vizuale

0 Comentarii
In cadrul celui de-al treilea Congres al Societatii Romane de Cataracta si Chirurgie Refractiva, 23-26 iunie 2016 ce a avut loc la Eforie Nord, medicii Centrului Oftalmologic Gauss dr. Oana Postolache, dr. Cristian Postolache si dr Silvia Tone au prezentat o comparatie intre predictibilitatea grosimii flap-ului si rezultatele vizuale intre flap-ul creat cu microkeratomul şi cel creat cu laserul femtosecond pentru LASIK.
In acest sens a fost realizat un studiu retrospectiv pe 36 pacienti carora li s-a facut LASIK. Flap-urile au fost create cu laserul femtosecond LensX Alcon si de microkeratomul Gebauer.
Rezultatele vizuale au fost masurate luand in calcul cea mai buna acuitate vizuala corectata inainte de operatie si acuitatea vizuala dupa operatie la o saptamana, o luna si 3 luni. Grosimea flap-ului a fost masurata atat cu pahimetrul ultrasonic cat si cu OCT-ul de pol anterior.
Rezultatul, explicat de domnul dr. Postolache Cristian, a fost acela ca flap-ul creat cu microkeratomul a fost mai subtire decat a fost planificat: 118 µm ± 8.6 µm in centru (planificare pentru 130 µm)m in timp ce grosimea flap-ului creat cu laserul femtosecond a fost de 112 µm ± 6.8 µm (110 µm planificat). Rezultatele vizuale au fost bune în ambele cazuri la 1 luna si la 3 luni.
Astfel, medicii Centrului Oftalmologic Gauss au demonstrat ca predictibilitatea flap-ului a fost mai buna pentru laserul femtosecond decât pentru microkeratom, in timp ce rezultatele vizuale au fost similare.


In cadrul celui de-al treilea Congres al Societatii Romane de Cataracta si Chirurgie Refractiva, 23-26 iunie 2016 ce a avut loc la Eforie Nord, medicii Centrului Oftalmologic Gauss dr. Oana Postolache, dr. Cristian Postolache si dr. Silvia Tone au trecut in revista principalele dificultati si complicatii care pot aparea in chirurgia cataractei cu laserul femtosecond.
Studiul a fost realizat pe pacienti operati in cadrul Clinicii Oftalmologice Gauss cu ajutorul laserului femtosecond LensX Alcon, in perioada martie 2013 – martie 2016.
Trecerea de la chirurgia cataractei prin facoemulsificare la cea cu ajutorul laserului femtosecond pune chirurgul in fata unor situatii noi, cu dificultati in abordarea diferitelor etape din chirurgia cataractei, cu aparitia unor complicatii, uneori mai frecvent decat in chirurgia clasica.
Concluziile medicilor din cadrul Centrului Oftalmologic Gauss au subliniat faptul ca, desi este cea mai moderna metoda de abordare a chirurgiei cataractei, tehnica folosind laserul femtosecond, nu este lipsita de dificultati si complicatii, care trebuie luate in seama, mai ales in perioada curbei de invatare.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu