15 octombrie 2016

Vizita de lucru la Bacau

0 Comentarii
Implementarea în Bacău a modelului furnizării serviciilor integrate la nivelul comunității a generat un interes crescut atât la nivel național cât și în interiorul organizației UNICEF, motiv pentru care în interval de numai o lună de zile o nouă delegație a Reprezentanților Biroului Regional pentru Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente (ECE/CIS) s-a aflat în vizită de lucru la Bacău, marți, 11 octombrie 2016.
Scopul vizitei a fost, familiarizarea reprezentanților Biroului Regional cu modelul de servicii integrate la nivelul comunității, dezvoltat în parteneriat de UNICEF. Delegația a fost formată de Joannne Bosworth – specialist regional în domeniul politicilor sociale, Maha Muna – specialist în domeniul egalității de gen, Ilaria Favero – specialist regional adolescenți, Voica Pop – specialist protecția copilului UNICEF România, Eugenia Aplozan- specialist adolescenți UNICEF România și Cristina Badea –ofiter parteneriate locale UNICEF România.
Programul vizitei a inclus, o întâlnire cu Președintele Consiliului Județean Bacău, continuând cu întâlnirea de la DGASPC Bacău cu cu participarea reprezentanților instituțiilor publice , DSP, CJRAE, ISJ, AJPIS, DGASPC Bacău, coordonatorilor județeni din proiectul „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității” , vizită la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din cadrul Direcției de Asistență Socială Bacău și în comuna Bogdănești, comunitate în cadrul Proiectului ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”.
Cu referire la întâlnirea organizată la DGASPC Bacău, discuțiile s-au referit la prioritățile și provocările în domeniul promovării și protecției drepturilor copilului la nivelul județului Bacău din perspectiva fiecărei instituții prezente la întâlnire, cu atenție specială pentru anumite domenii precum managementul finanțelor publice la nivelul județean/local, egalitatea de gen și discriminarea și problematica copiilor adolescenți. De asemenea, intervențiile au vizat și rolul instituțiilor prezente în implementarea Proiectului ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”.
Dezvoltarea la nivel local a serviciilor de prevenire a copilului de familie, extinderea rețelei de consilieri și mediatori școlari în comunitățile rurale, implementarea pachetului de educație incluzivă de calitate, dezvoltarea rețelei de asistență medicală comunitară au fost câteva dintre prioritățile instituționale menționate de cei participanți.
Fiecare dintre cei trei Reprezentanți ai Biroului Regional au adresat întrebări cu referire la modalitatea în care programele implementate de instituțiile prezente adresează și problematica violenței domestice, la mecanismele prin care se asigură cooperarea intersectorială la nivelul județului Bacău în domeniul protecției copilului, care sunt modalitățile concrete de implicare a adolescenților în deciziile locale privind implementarea programelor sociale. Tema beneficiilor sociale, mecanismelor instituționale prin care sunt acordate acestea, relația dintre beneficiile sociale și serviciile sociale precum și modalitatea de constituire a bugetelor pentru acordarea beneficiilor sociale, a fost abordată într-o discuție separată la care a participat Joannne Bosworth – specialist regional în domeniul politicilor sociale, dl Theodor Agachi –director executiv AJPIS Bacău, Sorin Bîrlădeanu, director DGASPC Bacău și Voica Pop –specialist protecția copilului UNICEF.
Vizita în comuna Bogdănești, a debutat cu o întâlnire a reprezentanților Biroului Regional s-au întâlnit cu reprezentanții primăriei, școlii și echipa de lucrători comunitari și a continuat cu deplasare la domiciliul unei familii care beneficiază de modelul de servicii integrate. În cadrul întâlnirii, lucrătorii comunitari au prezentat modul în care se furnizează efectiv pachetul minim de servicii, exemplificând cu studii de caz și imagini ale activităților desfășurate în comunitate. La final, feed-back-ul a fost pozitiv, oaspeții exprimându-și admirația pentru activitatea echipelor de la nivel local și județean și pentru acest exemplu de lucru de abordare intersectorială a nevoilor copiilor vulnerabili și familiilor acestora.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu