Pe parcursul acestui an, Asociația Județeană de Fotbal (A.J.F.) Bacău va derula în județ proiectul ”AJF-MOBIL, mingea e în terenul tău”. Activitățile se adresează copiilor (fete și băieți) cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, din mediul rural, urmărindu-se dezvoltarea copilului pe plan sportiv, social, psihologic și educațional.
Consiliul Județean Bacău este partener în acest proiect, dovedind, o dată în plus, susținerea pe care o acordă practicării tuturor formelor de sport, în general. ”AJF-MOBIL, mingea e în terenul tău” este un proiect pentru oricine, jucat de către oricine, oriunde. ”Obiectivul major este centrarea pe copil. Interesul antrenorului-educator trebuie să fie canalizat spre copil. Antrenorul-educator cunoaște jocul și cunoaște jucătorii. El va trebui să aibă o foarte bună înțelegere a mesajelor care trebuie comunicate copiilor. Victoriile și înfrângerile nu valorează nimic în comparație cu ceea ce poate fi învățat din fotbal, respectiv valori morale, umane și sociale. Fotbalul este un ajutor vital în formarea viitorilor cetățeni și în facilitarea integrării tinerilor în societate. Fotbalul poate fi un mijloc minunat prin care să se transmită valori morale precum respectul, solidaritatea și ajutorul reciproc”, a explicat viziunea sa asupra proiectului, Cristian Sava, președintele A.J.F. Bacău.
De altfel, necesitatea proiectului a reieșit în urma unei analize atente a nevoilor copiilor din mediul rural. După cum se arată în nota de fundamentare transmisă la Consiliului Județean Bacău, copiii implicați în proiectul "AJF MOBIL - Mingea e în terenul tău" provin din familii sărace, cu părinți tineri, cu nivel minim de educație, de multe ori someri sau având venituri sporadice și mici. Aceste familii au de multe ori probleme sociale, datorate sărăciei și lipsei de educație, probleme ca abuzul de alcool și violența în familie. Modelele și educația primită în familie de acești copii sunt de multe ori traumatizante și cauzatoare de profunde dezechilibre psihice și emoționale care, la rândul lor vor influența negativ viața viitorului adult. Există și numeroase situații în care copiii, în special din mediul rural sunt crescuți de bunici sau de alte rude, părinții fiind plecați la muncă în străinătate. Desigur, proiectul nu poate eradica sărăcia din mediul rural, nu poate compensa educația părinților. Dar activitățile proiectului și persoanele implicate, respectiv antrenorii și profesorii de sport din școli pot să ofere suport comunicațional și emoțional copiilor, o motivație în continuarea școlii dar să îi și învețe pe copii să își facă propria grilă de valori și comportamente sociale sănătoase.
Asociația Județeană de Fotbal Bacău va implementa acest proiect și cu sprijinul Asociației Regionale de Fotbal din Westfalen (Germania). A.J.F. Bacău este recunoscută de către Federația Română de Fotbal ca fiind unica asociație împuternicită pentru organizarea competițiilor oficiale de fotbal, indiferent de eșalon, categorie sau vârstă, la nivelul județului Bacău. Toate competițiile și acțiunile pe care le întreprinde A.J.F. Bacău au ca scop creșterea numărului de practicanți ai acestui sport pe teritoriul județului Bacău și mai ales, descoperirea, lansarea, pregătirea și promovarea unor tineri talentați, pentru a putea ajunge la fotbalul de performanță. Competițiile organizate de către A.J.F. Bacău sunt întreceri sportive rezervate exclusiv fotbalului de masă (amator).
7 iunie 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu