Timp de două zile, Bacăul a fost gazda celei de-a IX-a ediții a Congresului Național de Insignografie și a celei de-a XLIII-a Expoziții colective de insigne, manifestări dedicate memoriei colonelului Ioan Dogaru (1922-2011), originar din satul Galbeni, comuna Nicolaie Bălcescu, inițiatorul insignografiei românești și cetățean de onoare al municipiului Bacău.
Manifestarea desfășurată la Centrul Internațional de Cultură și Arte ”George Apostu” din Bacău a fost organizată de Societatea Numismatică Română în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău și Municipiul Bacău, în colaborare cu Asociația Arhiviștilor din Bacău.
La eveniment au participat aproximativ 100 de colecționari din toată țara, care au expus peste 14.000 de insigne. În cadrul manifestării, pe lângă expoziția în sine, s-a desfășurat și un simpozion pe teme insignografice, de cercetare, având ca principală temă continuarea activității de colecționare de insigne.
Organizarea acestor manifestări la Bacău a constituit o premieră pentru Moldova, celelalte ediții desfășurându-se în Transilvania și Muntenia.
Începutul unei colecții organizate de insigne în România o datorăm col. Ioan Dogaru care încă din 1948 a început să își ordoneze piesele după anumite criterii și tematici.
Peste două decenii, col. Ioan Dogaru are o idee deosebită de a prezenta într-o expoziție o parte din colecția sa care acum număra peste 4.200 de piese, mare parte dintre acestea fiind donate Muzeului de Istorie Iulian Antonescu din Bacău. Astfel, la 24 martie 1968 este semnat actul oficial de naștere al insignografiei românești la Casa Centrală a Armatei din București, actualmente Cercul Militar National. Expoziția a întrunit toate elemenetele specifice unei manifestări de ținută: invitație tipărită, afiș, catalog și ceea ce a fost cel mai important, insignă proprie.
Un impact mediatic în activitatea insignografică din România l-a avut expoziţia itinerantă de insigne realizată de col. Ioan Dogaru la casele armatei din Brașov, Iași, Bacău, Constanța, precum și la Palatul Pionierilor de la Cotroceni.
La 7 ani de la expoziția de insigne din Capitală, are loc la Petroșani prima întâlnire pe țară a colecționarilor de insigne (2-3 august 1975), rod al colaborării a trei colecționari de marcă din țară: col. (r) Ioan Dogaru - București, Pavel Milovan - Timișoara și Aurel Dual – Petroșani. Următoarele întâlniri anuale au avut loc la Timișoara, Craiova, București - Casa Centrală a Armatei, Petroșani, Arad, Tg. Mureș etc.
După 1989, activitatea colecționarilor de insigne cunoaște o perioadă mai dificilă, timp de 10 ani toate întâlnirile au avut loc la Petroșani. După această perioadă a apărut ideea înființării unei asociații care să degreveze Societatea Numismatică Română de activitatea insignografică care a luat un avânt deosebit în România. Astfel, la Petroșani, cu ocazia primului Congres National de Insignografie, 18–20 septembrie 2009, a avut loc și Adunarea Generală de Constituire a Asociației Colecționarilor de Insigne din România (ACIR). Cei 80 de participanți au votat statutul asociației și au ales organul de conducere al acesteia.
Până în prezent, printr-o bună coordonare a activității din partea ACIR, s-a reușit menținerea reuniunilor timp de 43 de ediții consecutive, care de 9 ani au fost ridicate la rang de congres, având la bază propunerea regretatului col. Ioan Dogaru.
7 iunie 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu