Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu și primarul municipiului, Cosmin Necula au convocat reprezentanții presei luni, 19 iunie 2017 la o conferință comună prilejuită de situația existentă în cadrul Companiei Regionale de Apă Bacău (C.R.A.B). Cei doi reprezentanți ai administrației publice locale și-au expus poziția privitoare la cererile de măriri salariale ale liderilor sindicali din C.R.A.B și la încercările de șantaj ale acestora. Concret, o serie de reprezentanți ai sindicatului C.R.A.B. au solicitat măriri salariale pentru ei și pentru directorii instituției, în condițiile în care performanțele companiei sunt aproape nule. Vorbim despre o societate comercială care ar trebui, economic vorbind să funcționeze pe principii de rentabilitate și să fie orientată spre profit însă realitatea contabilă arată că, de fapt, situația este dramatică. Redăm câteva dintre constatările noii conduceri C.R.A.B., rezultate în urma unui audit financiar:
– rentabilitatea financiară a CRAB a scăzut cu 70 la sută într-un an;
– rentabilitatea economică a scăzut cu 84 la sută într-un an;
– volumul cheltuielilor cu personalul (salariile) s-au dublat între 2014 – 2016;
– în 2015 profitul net a fost de 1,5 milioane euro; în 2016, profitul a scăzut de 6 ori, la 0,25 milioane euro.
Pe de altă parte, cifrele statistice prezentate în conferința amintită arată venituri salariale ale personalului TESA cu sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei. Venituri care includ sporuri pentru ore suplimentare de 200%, sporuri pentru relații publice sau sporuri de ecran.
”Nu suntem împotriva creșterilor salariale dacă acestea sunt în concordanță cu criteriile de eficiență ale companiei, cu creșterea economică. Exista un plan de acțiune expus de fosta conducere în care erau o serie de măsuri pe care managerii și le-au asumat; una dintre acestea se referea la reducerea presiunii exercitate de cheltuielile salariale asupra bugetului de venituri și cheltuieli. Am constatat că nu s-a făcut nimic în acest sens; din contră, cifrele arată că în perioada 2014-2016 salariile s-au dublat. Și nu este vorba neapărat de creșteri ale salariului de bază ci ale sporurilor. Orice sporuri trebuie acordate având o bază legală. Însă diferența dntre salariul tarifar și salariul net al unora dintre angajații C.R.A.B. este de 200%. Nu putem fi de acord cu așa ceva”, s-a exprimat categoric Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
La rândul său Cosmin Necula, primarul municipiului a făcut cunoscut punctul său de vedere: ”Pentru ca lucrurile să fie foarte clare voi prezenta câteva date oficiale iar concluziile se desprind singure. La C.R.A.B., costul mediu pe angajat este de 4 008 lei, ceea ce ne plasează pe locul 6 în țară. Pentru comparație, la Compania de Apă Iași, costul mediu pe angajat este de 39,01 lei iar profitul pe angajator cu 41% mai mare decât la Bacău. La capitolul de profitabilitate a angajatului ocupăm locul 26 pe țară. Costurile cu angajații, la C.R.A.B. sunt de 40,1 milioane lei în timp ce costurile de întreținere și mentenanță se ridică la 1,3 mil lei. În condițiile prezentate, nu numai că nu sunt de acord cu creșterile salariale propuse de reprezentanții sindicatului dar vin cu o contrapropunere care mi se pare de bun-simț: cei care au salarii mari, mai exact venituri salariale nejustificat de mari ar trebui să le redimensioneze iar susținerea salarială să fie pentru personalul care muncește efectiv la întreținerea rețelei, la mentenanța conductelor”.
Reamintim că, în urmă cu câteva zile o parte dintre reprezentanții Companiei de Apă au amenințat cu forme de șantaj – dacă nu li se aprobă solicitările de măriri salariale vor opri furnizarea apei în municipiul Bacău. ”Sub nicio formă nu pot fi de acord cu așa ceva. Este o modalitate abjectă de șantaj pe spatele băcăuanilor. Directorimea de la C.R.A.B. să știe că nu dau un pas înapoi”, a mai afirmat Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.
S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A. a luat ființă în 2010 ca urmare a fuziunii prin contopire între S.C. Compania de Apă Bacău și S.C. Apaserv S.A. Bacău.
21 iunie 2017
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu