Reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, precum și un impresionant număr de credincioși a participat la acest moment de rugăciune, la această sărbătoare pascală a comunității berzunțene. Alături de biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit Așezământul cultural-filantropic al parohiei și Biblioteca parohială cu hramul ”Episcop Melchisedec Ștefănescu”.
În cadrul Sfintei Lliturghii, care a urmat târnosirii sfântului locaș, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina, pe care Biserica Ortodoxă Română îl omagiază în acest an. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a apreciat implicarea preotului și a credincioșilor.”Orice dar oferit lui Dumnezeu de către noi, va fi binecuvântat de Dumnezeu, Care îl umple de har. Astăzi, considerați că o pictură de har va picura în sufletele voastre receptive, iar această picătură va fi cea care va întări sufletește pentru a purcede la scopul și finalitatea vieții noastre, care este asemănarea cu Dumnezeu. Vedem cu bucurie că biserica vie, ”cărămizile” vii prin care se constituie Trupul tainic al Mântuitorului Hristos, alternează armonios cu zidurile acestei biserici, închinată Sfinților Voievozi și sfinților români de pretutindeni, care au udat pământul patriei noastre, acei martiri și cuvioși care, prin lacrimi, au spălat necazurile poporului român. La Moreni s-a scris o nouă pagină de istorie, pentru această comunitate, sub coordonarea preotului paroh, care a arătat maturitate și a demonstrat că poate face lucruri frumoase, bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor. Astăzi este Paștele unic al acestei biserici”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Slujba arhierească a venit să plinească lucrările realizate sub coordonarea preotului Ionel Lăcătușu-Iscu, sfântul locaș fiind ctitorie a monahului Macarie, datând din anul 1836. În anul 2016 s-a dat binecuvântare pentru un proiect de restaurare. Cu sprijinul enoriașilor, al Consiliului Local Berzunți, al Secretariatului de Stat pentru Culte, dar și a unor oameni care au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor de lăcașuri sfinte, la biserica din Moreni s-au realizat mai multe lucrări. ”A fost construit un nou pridvor, a fost înălțată o nouă turlă clopotniță.
Totodată, a fost înlocuită pardoseala, iar pereții exterior au fost înlocuiți cu tencuială decorativă. A fost schimbată tâmplăria, iar pictura a fost realizată de Dumitru Macovei. Interiorul a fost dotat cu mobilier bisericesc de lemn sculptat la Târgu Neamț. În același timp, s-au finalizat și lucrările la casa parohială”, a explicat preotul Ionel Lăcătușu-Iscu, parohul acestei biserici. De altfel, pentru activitatea desfășurată, Înaltpreasfințitul Ioachim, la propunerea părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh de la Moreni, iar prezbiterei Adriana i-a dăruit icoana Sfintei Cuvioase Parascheva.
În semn de recunoștință, din partea parohiei, ierarhului i-a fost dăruită icoana Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, prăznuit astăzi. Mulțumim tuturor parinților participanți la această sărbătoare plină de har și împlinire duhovnicească a Bisericii. ”Îi mulțumim Înaltpreasfinției Sale pentru că astăzi a adus multă bucurie acestor oameni cu mâinile bătătorite de muncă și inimi zdrobite de necazuri și a picurat har și binecuvântare în sufletelor noastre. Mulțumim tuturor părinților participanți la această sărbătoare plină de har și împlinire duhovnicească a Bisericii”, avea să precizeze protopopul de Onești.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu