31 octombrie 2017

Gratiile nu despart suflete

0 Comentarii
In data de 31 octombrie, începând cu ora 1000, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a avut loc ediția a VIII-a a Conferinței ”Gratiile nu despart suflete”, având drept invitați pe domnul Octavian BJOZA – Subsecretar de stat în Secretariatul General al Guvernului României, domnul Silviu MOLDOVAN – Sef Serviciu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, domnul Alexandru NICOLICI – Director Proiect ”Muzeul Coloniilor de Muncă Baia Sprie – Cavnic – Nistru”, domnul Sorin TODORAN – Director Casa de Cultură Baia Sprie  și domnul Ioan CHERTIȚIE – președinte al Asociației Pro Activ Memoria Tîrgu Ocna, în calitate de inițiator și coorganizator al conferinței încă de începuturile inițierii acestei activități cu caracter cultural si istoric.
După deschiderea conferinței, domnul Ioan CHERTIȚIE a dat citire câtorva din amintirile relatate în cartea sa ”Confesiunile unui gardian”, accentuând momentele care au determinat schimbarea comportamentului acestuia în relația cu deținuții.
Discursul domnului Chertiție a fost urmat de prezentarea proiectului ”Centrul de documentare – informare Baia Sprie”, realizată de către domnul inginer geolog Alexandru NICOLICI .
Domnul Silviu MOLDOVAN, șef serviciu C.N.S.A.S, a prezentat câteva documente elocvente în cunoașterea realității închisorilor comuniste, descoperite în timpul cercetărilor arhivelor securității, documente ce ajută elevii școlii să își formeze o imagine amplă asupra  realității acelor vremuri.
Directorul Casei de cultură Baia Sprie a dat citire mesajului primarului acestei localități, domnul Sebastian Alin BÎRDA, prin care se exprimă dorința înfrățirii orașului Baia Sprie cu orașul stațiune Tîrgu Ocna, dat fiind istoria comună în ceea ce privește lagărele de muncă din perioada comunistă.
Domnul Octavian BJOZA a susținut o prelegere pe tema ”Rezistența prin credință în închisorile comuniste”, relatând experiențele trăite în cele 14 închisori comuniste unde și-a executat pedeapsa, subliniind condițiile de cazare inumane, umilințele și bătăile suportate, lipsa medicamentelor și a hranei, precum și câteva din metodele folosite pentru a tortura deținuții politici. Cuvintele domniei sale ne-au reamintit de momentele negre ale istoriei din perioada comunistă, subliniind datoria morală pe care o avem noi și generațiile viitoare față de cei ce au suferit în închisori. Răsplata chinurilor lor nu va sta nicicând în aur sau averi, ci în trezirea conștiinței neamului nostru pentru ca ororile timpurilor vechi să nu se mai repete niciodată.
 
Elevii și personalul Școlii au asistat la prezentările pline de esență și de sensibilitate ale invitaților, care au oferit asistenței prilej de meditație asupra evenimentelor impregnate în istoria recentă traversată de poporul roman.
La eveniment au participat în calitate de invitați domnul Neculai DRĂGĂNUȚĂ – Viceprimarul Orașului Stațiune Tîrgu Ocna, doamna doctor Aurica HEREȘ – Vicepreședinte al Asociației ”Proc – activ memoria”, doamna Profesor Gabriela OPREA Director al Liceului Tehnologic Tîrgu Ocna, însoțită de elevi și profesori ai liceului, domnul lector universitar doctor Nelu NIȚĂ și domnul profesor universitar doctor Dumitru BONTAȘ din cadrul  Universiății ”George Bacovia” Bacău.
            Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna va continua organizarea acestor serii de conferințe anuale, având în vedere caracterul pedagogic, istoric și profesional cu care este tratat subiectul evoluției sistemului penitenciar din perioada comunistă.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu