25 noiembrie 2017

81 de milioane de Euro pentru drumurile judetului Bacau!

0 Comentarii
Joi, 23 noiembrie 2017, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău, președintele Consiliului Județean Bacău a semnat contractele de finanțare pentru un număr de 8 proiecte cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional (POR), axa prioritară 3. 
    La eveniment au participat Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene, Adrian Gâdea, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est, Dragoș Benea, senator, Ionel Floroiu, deputat, Costel Dunava, deputat, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, Silviu Ionel Pravăț, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, primari din toate localitățile județului și reprezentanți ai mass media. Contractele de finanțare se referă la  proiecte în infrastructura rutieră dar și în educație și sunt în valoare de 371.683.396,20 lei - aproximativ 81.126.227 Euro.  
Primul contract semnat are în vedere modernizarea și reabilitarea tronsoanelor de drumuri județene DJ207D, DJ241 si DJ241A, cu o lungime totală de 94,44 km și un număr de aproximativ 46.200 locuitori deserviți. 
Axa rutieră strategică 3, propusă reabilitării și modernizării prin proiect include trei tronsoane de drumuri județene care au următoarele trasee:
- DJ 207D străbate comunele Dămienești (satele Drăgești și Dămienești), Negri (satele Brad, Călinești, Mâgla și Ursoaia), Prăjești (sat Prăjești), Traian (sat Traian);
- DJ 241A (Izvoru Berheciului- Secuieni) traversează comunele Secuieni (satele Secuieni și Glodișoarele), Izvoru Berheciului (satele Obârșia și Izvoru Berheciului);
- DJ 241 (limită județ Vrancea- Podu Turcului - Izvoru Berheciului) traversează comunele Izvoru Berheciului (sat Izvoru Berheciului), Colonești (satele Spria, Călini, Colonești și Zăpodia), Răchitoasa (satele Putini, Magazia, Buda, Barcana, Răchitoasa, Tochilea și Burdusaci), Motoșeni (sat Motoșeni), Glăvănești (satele Răzeșu și Glăvănești) și Podu Turcului (sat Podu Turcului).
Următoarele 7 contracte includ reabilitări și modernizări ale tronsoanelor de drumuri județene, pe o lungime de 63,382 km, pe traseele:
- DJ 243B, Motoșeni – Stănișești, Sectorul de drum județean pe care se va executa lucrarea are o lungime de 15 km și face legătura între Motoșeni (DJ241) și Stănișești. Străbate localitățile Motoșeni, Gura Crăiești, Benești, Balotești și Stănișești.
- DJ 241 B, Pădureni – Godovana. Sectorul de drum județean propus pentru modernizare are o lungime de 15,43 km. Străbate localitățile Pădureni, Fruntești, Filipeni, Brad și Mărăști. Drumul județean DJ 241B face legătura cu rețeaua de drumuri a județului Bacău și a județului Vaslui prin intersecțiile cu drumurile DJ 252 F, DC 74 și alte drumuri locale.
- DJ 252A, Horgeșt - Răcătăul De Jos (DJ 252B). DJ 252A străbate localitățile Horgești, Sohodor, Recea, Răcătău-Răzeși și Răcătăul de Jos.
- DJ 117, Poduri. Sectorul de drum județean care urmează a fi modernizat are o  lungime de 4,180 km. Drumul străbate localitatea Cernu și face legătura între comunele Berzunți, Poduri și municipiul Moinești.
- DJ 123, limita județ Harghita - Valea Uzului -Dărmănești-DN 12A. Sectorul de drum județean care urmează să fie modernizat are o  lungime de 6,30 km. Drumul străbate formațiunea muntoasă a Nemirei, traseul fiind - pe cea mai mare parte a acestuia -, în imediata vecinătate a râului Uz și face legătura cu județul Harghita.
- DJ 252C, Tătărăști – Corbasca. Tronsonul de drum care se va reabilita și moderniza are o lungime de 15,066 km. Drumul județean DJ 252C (de la intersecția cu DJ 252 în localitatea Prădaiș - comuna Huruiești până la intersecția cu DJ 252 B în localitatea Pâncești, comuna Pâncești) tranzitează localitățile Drăgești, Gherdana, Corbasca, Scărișoara și Marvila.
Un alt contract important semnat astăzi ține de domeniul investițiilor în educație, respectiv ”Reparații capitale Clădire Centru Școlar - C11”. Valoarea totală a investiției: 4.136,064 mii lei (920,737 mii Euro) . Imobilul „Centru școlar C11” este în domeniul public al Județului Bacău și este dat în administrarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Bacău. Subliniez faptul că în imobilul Centru școlar C11, copiii școlarizați beneficiază de un învățământ special, care asigură servicii educaționale și terapeutice elevilor cu cerințe educative speciale, la nivel de: grădiniță, învățământ primar, liceal și profesional, în vederea integrării lor școlare și socio profesionale optime, conform principiului egalizării șanselor și al educației pentru toți și pentru fiecare. 

Mulțumesc Guvernului și domnilor miniștri prezenți astăzi la Bacău, mulțumesc pentru tot suportul pe care grupul de parlamentari băcăuani au înțeles să ni-l acorde și, nu în ultimul rând, mulțumesc  echipei din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est! Cred că ziua de astăzi demonstrează  faptul că, așa cum am promis în campanie, ne ținem de cuvânt și prioritatea noastră absolută este creșterea calității vieții locuitorilor județului nostru!”, a rostit președintele Sorin Brașoveanu în deschiderea evenimentului. 
    La rândul său, Dragoș Benea, senator a subliniat importanța momentului: ”Este momentul T0 pentru începerea acestor proiecte vizând reabilitări și modernizări a peste 150 de kilometri de drum județean. Unele dintre aceste proiecte au fost scrise cu mulți ani în urmă, acum iată a sosit momentul ca ele să își înceapă implementarea. Vorbim despre finanțări obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 și este important acest aspect pentru că, de-a lungul timpului lecțiile învățate în implementarea PNDL 1 s-au transformat acum în plusuri care facilitează munca echipelor din primării care scriu și implementează proiectele”. 
    Marius Nica, ministrul fondurilor europene a adresat felicitări responsabililor de proiecte: ”Astăzi este un moment important pentru dumneavoastră pentru că vorbim despre 175 de milioane de lei care au fost alocați proiectelor de infrastructură rutieră de care atât regiunea Nord-Est cât și județul Bacău au nevoie. Merită felicitați colegii din Ministerul Fondurilor Europene și cei din Consiliul Județean Bacău pentru aceste rezultate. Cu atât mai mult cu cât, în județul dvs, absorbția fondurilor europene este la un nivel bun. Vă doresc mult succes în implementare. Știu și că  mai este o listă lungă de așteptare pentru finanțări și împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est vom găsi soluții și cu siguranța vom semna toate contractele de finanțare”, a oferit încurajări ministrul Marius Nica, primarilor aflați în sală care au, la rândul lor proiecte depuse spre evaluare și selecție.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu