28 aprilie 2021

Federația SenioriNet – ONG-uri mai puternice în sprijinul vârstnicilor din România!

0 Comentarii


Proiect derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Asociația Four Change, Fundația de Sprijin Comunitar și Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității și sustenabilității ONG-urilor și sectorului societății civile.

 

Perioada de implementare a proiectului este de 32 luni (aprilie 2021 – noiembrie 2023), iar costul total eligibil estimat este de 263,383.97 Euro.

 

Proiectul „Federația SenioriNET – ONG-uri mai puternice în sprjinul vârstnicilor din România! pornește de la nevoia de coalizare a furnizorilor de servicii sociale și socio-medicale pentru vârstnici, astfel încât aceștia să devină o voce puternică în sprijinul vârstnicilor din România. Se urmărește creșterea capacității de reprezentare a 60 ONG-uri furnizoare de servicii socio-medicale adresate persoanelor vârstnice, prin formalizarea rețelei SenioriNET, în vederea producerii unor schimbări sistemice la nivelul politicilor sociale pentru vârstnici, în special privind practicile de finanțare a serviciilor din fonduri publice.

 

Doina Crângașu (Confederația Caritas România), Manager de proiect: Problemele cu care se confruntă vârstnicii sunt generate de reducerea gradului de autonomie și independență, ca urmare a patologiilor asociate vârstei -  singurătate, sărăcie accentuată de veniturile insuficiente, lipsa unor rețele de suport comunitare, accesul dificil la servicii medico-sociale în proximitate. În acest context, serviciile sociale și socio-medicale pentru vârstnici sunt esențiale pentru creșterea calității vieții acestora.

 

Obiectivele proiectului se centrează pe următoarele direcții:

-       Formalizarea rețelei informale SenioriNET pentru a deveni un actor relevant de dialog cu autoritățile.

-       Dezvoltarea organizațiilor membre SenioriNET pentru a derula acțiuni de advocacy în vederea contractării la nivel local și județean de servicii sociale și medicale dedicate persoanelor vârstnice.

-       Creșterea nivelului de informare și constientizare privind drepturile vârstnicilor din România. În acest sens, va fi elaborată o Cartă Albă a Drepturilor persoanelor vârstnice care va constitui documentul de poziție al campaniei de advocacy. Se urmărește, totodată, realizarea unei petiții și strângerea a 10.000 de semnături în vederea susținerii drepturilor vârstnicilor din România.

-       Mărirea gradului de reprezentare a rețelei SenioriNET în platformele europene de profil, în vederea reprezentării intereselor vârstnicilor din România la nivel european și preluarea de bune practici.

 

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 60 de ONG-uri furnizoare de servicii socio–medicale pentru vârstnici sau care lucrează cu aceștia. Alegerea este justificată de nevoile acestora: profesionalizare, advocacy, asigurarea finanțării serviciilor. Beneficiarii indirecți sunt vârstnicii care vor primi servicii adaptate nevoilor lor.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu