12 iunie 2022

Ziua Mondiala a Mediului

0 Comentarii

 


În data de 5 iunie 2022 APM Bacău sărbătoreste Ziua Mondială a Mediului, inițiată în anul 1974 ca o platformă publică mondială, celebrată în peste 100 de țări. Înainte de toate, Ziua Mediului este “ziua oamenilor” care doresc să facă ceva pentru binele planetei. Acest “ceva” poate fi local, național sau global, ca o acțiune personală, a unui grup sau a unei comunități. Fiecare este liber să decidă și să aleagă.

 

• Tema propusă de UNEP pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2022 este: Un Singur Pământ. În Univers există miliarde de galaxii. În galaxia noastră Calea Lactee există miliarde de planete. Însă există Un Singur Pământ.

Schimbările climatice, pierderile de biodiversitate, poluarea și deșeurile – dovada că Pamântul se află sub “cod roșu” – ne înconjoară și devin tot mai amenințătoare cu fiecare zi. Ieșirea din această dilemă înseamnă să transformăm economiile și comunitățile, astfel încât acestea să devină atotcuprinzătoare, echitabile și mai interconectate cu natura.  Trebuie să transformăm tendința de distrugere a planetei într-o însănătoșire. Campania anului 2022, #OnlyOneEarth, invită colectivitățile să se implice într-o acțiune transformatoare la nivel global, pentru a celebra, proteja și restaura planeta noastră.

Vestea bună este că există tehnologii și soluții cu rezultate pozitive încurajatoare.

Opțiunile transformative de încredere trebuie să fie disponibile, accesibile și atractive pentru oameni, pentru a putea lua decizii zilnice mai bune. Multe dintre aceste opțiuni pot fi create doar la nivel de mari entități: guverne naționale și regionale, instituții financiare, afaceri, organizații internaționale și alte organisme cu puterea de a rescrie legile, care să ne canalizeze năzuințele și să deschidă noi orizonturi.  

Campania din acest an, evidențiază de asemenea necesitatea de a reseta echilibrul cu natura prin schimbări transformative în ce privește ceea ce mâncăm, cum trăim sau cum ne deplasăm.  

 

Ziua Mediului 2022 continuă Deceniul UNEP al Restaurării Ecosistemelor, lansat în anul 2021, o misiune globală de refacere a milioane de hectare de: păduri, zone agricole, de pe culmile montane până-n profunzimea oceanelor. Doar ecosistemele sănătoase pot îmbunătăți traiul oamenilor, să lupte împotriva schimbărilor climatice și să stopeze colapsul biodiversității.

Dar putem reconstrui totul mai bine. Nu putem da timpul înapoi, însă putem planta și îngriji copaci, sa ne ,,înverzim” orașele, să ne schimbăm dieta și obiceiurile, să ne refacem grădinile și parcurile, să curățăm râurile și zonele costiere. Suntem generația care putem face pace cu natura.

          Ca să schimbăm situația actuală cu care se confruntă Pământul, este nevoie nu doar de un individ, o comunitate, un oraș, o țară, ci de întreaga planetă.

        Ca INDIVIZI, să regândim ceea ce cumpărăm sau utilizăm.
        Ca și COMUNITATE, să punem natura pe primul loc în deciziile luate.
        În DOMENIUL PRIVAT, sa fie adoptate modele de afaceri sustenabile.
        În DOMENIUL AGRICOL, să se practice activități care să nu dăuneze naturii.
        În DOMENIUL PUBLIC, să fie aplicate programe și proiecte verzi.
        La nivel de GUVERNE, să fie adoptate strategii și politici de protejare a arealelor naturale.

Să fim activi, nu indeciși. Îndrăzneți, nu timizi.

Să ne alăturăm campaniei #OnlyOneEarth.  

 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu