18 februarie 2012

Respectul si Dialogul isi dau mana

0 Comentarii

Ştim şi simţim cum toţii că starea actuală a economiei şi societăţii române, în general, nu este deloc îmbucurătoare.
Conform studiilor de specialitate, una din cauzele deloc de neglijat acestei situaţii ţine de lipsa de transparenţă a deciziilor autorităţilor şi de lipsa actului de consultare a celor ce sunt ulterior puşi să aplice deciziile şi hotărârile.
Starea generală a comunităţii judeţului nostru este una de nemulţumire.
Mulţi concetăţeni sunt nemulţumiţi de taxele mari şi de lipsa de preocupare a autorităţilor pentru promovarea economiei, atragerea de investiţii, investitori şi a programelor de sprijinire a întreprinzătorilor, preţurile utilităţilor, lipsa de infrastructură etc.



Decizia pentru cheltuirea banului public este însă la autoritățile locale, judeţene şi naţionale.
Pentru luarea unor decizii corecte, în acord cu nevoile comunităţii, există Legea 52/2003, care oferă tuturor dreptul de a fi informaţi cu privire la intenţiile de cheltuire a banului public dar şi de a interveni cu propuneri.
In acest context, membrii COALIȚIEI 52 din Bacău au organizat la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Bacău MASA ROTUNDĂ „Mai mult respect în relația dintre autoritățile publice și cetățeni prin modificarea Legii 52/203 privind transparența decizională în administrația publică”.
Au fost prezenţi, direct sau prin reprezentanţi, 4 parlamentari ai judeţului, Instituţia Prefectului – Judeţul Bacău, Camera de Comerţ şi Industrie Bacău, Patronatul IMM-urilor Bacău, Patronatul Prestatorilor din Servicii Bacău, Patronatul Comercianţilor Bacău, Centrul de Mediere Bacău, Sindicatul Profesorilor Oneşti, ONG-uri şi mass media.
S-a prezentat opiniei publice rezultatul cercetării realizate de Academia de Advocacy Timişoara privind modalitatea în care primăriile de municipii, consiliile județene și ministerele înțeleg să respecte prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Concluziile cercetării reflectă dezinteresul majorității autorităților publice fată de dialogul cu cetățeanul, fapt care poate duce la descurajarea celor care doresc să fie consultați și implicați în luarea deciziilor.


Materialele care au stat la baza elaborării studiului pot fi accesate la http://www.advocacy.ro/.
Apoi au fost prezentate propunerile de amendamente la legea amintită. Acestea se referă, în principal, la marirea la 90 de zile a perioadei alocate consultărilor, organizării dezbaterilor publice şi la responsabilizarea, sancţionarea celor care nu respectă prevederile legii.
Toţi cei prezenţi au apreciat iniţiativa COALIŢIEI 52 şi au declarat ca susţin modificarea Legii 52 în sensul celor precizate. După colectarea amendamentelor şi consultarea specialiştilor Legea va fi asumată de un grup de parlamentari şi supusă procedurilor de aprobare în Parlament.
Până în prezent, la Coaliția 52 au aderat 254 de reprezentanți ai organizațiilorneguvernamentale, membrii de sindicat și de patronat din toată țara.
Demersuri similare cu cele desfășurate au avut loc în 20 de orașe din România.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu