24 aprilie 2013

Despre regionalizare, legislatie si fonduri europene...

0 Comentarii

Marți, 23 aprilie 2013, Excelența Sa, doamna Esther Blythe, vice-ambasador al Marii Britanii la București a efectuat o vizită în Bacău. Agenda întâlnirii cu oficialitățile a cuprins subiecte referitoare la prioritățile de dezvoltare ale județului Bacău, regionalizare dar și minusurile legislative care frânează inițiativele locale.
 
Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, a făcut o trecere în revistă a ceea ce au reprezentat prioritățile Strategiei de Dezvoltare a județului Bacău pentru perioada 2007-2013 și experiența acumulată, cu realizările și punctele slabe inerente. În acest context, reprezintă un atu faptul că toate fondurile europene alocate Regiunii Nord-est sunt implementate sau în curs de absorbție, problema este că totuși, aceste fonduri s-au dovedit a fi prea puține comparativ cu nevoile reale ale comunităților. Proiectele au vizat în mod special axa siturilor comerciale și zona de turism. Sistemul bancar a fost însă unul deloc lax pentru oamenii de afaceri.

Un alt impediment este legislația în achiziții, cadrul legislativ prezentând, încă, multe deficiențe. Un exemplu este Ordonanța 34 pentru achizițiile publice care nu elimină una dintre tarele ultimilor ani, contestatarii de profesie. Este un aspect ce îngreunează mult derularea procedurilor de achiziții, atribuirea contractelor și toate acestea se reflectă în costurile de timp și fonduri ce decurg din întârzirea calendarului activităților din proiectele cu fonduri europene. Un alt exemplu este legea urbanismului, care este greoaie pentru investitor și nu reprezintă un instrument util pentru cei care vor să investească fără a trece prin tot calvarul avizărilor. De asemenea, cadastrul, în zona Moldovei și în Sud ridică probleme, în condițiile în care riscul investiției cade în sarcina investitorului.

Curiosi suntem... in ce limba s-a purtat dialogul!

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu