14 ianuarie 2015

Cotatiile timbrelor românesti în publicatiile internationale de specialitate

0 Comentarii
Timbrul, ambasador global al valorilor româneşti, a fost şi în 2014 un observator permanent al celor mai semnificative evenimente care au marcat istoria, cultura, religia sau viaţa sportivă a românilor. 

Romfilatelia a transpus toate aceste valoroase fapte şi idei pe marca poştală, însemn de stat şi simbol naţional, materializând de-a lungul întregului an proiecte de anvergură, de înaltă ţinută, deosebite prin concepţia grafică şi artistică.

Mărcile poştale româneşti au primit numeroase aprecieri internaţionale şi în anul 2014, valoarea acestora fiind recunoscută atât de organisme acreditate în domeniu, cât şi de reviste şi publicaţii de specialitate. Printre acestea se numără şi Catalogul Michel, unul dintre cele mai apreciate materiale tipărite, ce oferă o viziune detaliată a mărcilor poştale internaţionale, a plicurilor de corespondenţă, precum şi a celorlalte elemente ale emisiunilor filatelice în cauză.

Datorită deceniilor de experienţă şi revizuirii constante, Catalogul Michel este o publicaţie de specialitate care se distinge prin modul imparţial de colectare a datelor, acurateţea acestora, modul de sistematizare a informaţiilor, precum şi prin sistemul de cotare a timbrelor. 

Seriile de ilustraţii detaliate ce se regăsesc în fiecare număr al Catalogului Michel garantează o utilizare uşoară şi un mod rapid de a găsi informaţiile dorite, fiecare nouă ediţie fiind complet revizuită, actualizată şi extinsă pentru a reflecta mereu situaţia la zi de pe piaţa filatelică.

Catalogul Michel a apărut în 1909, când dealerul de timbre Hugo Michel din Apolda, Thüringen, a publicat primul catalog de timbre, sub forma unei liste de preţuri, dând astfel naştere unei publicaţii ce are în prezent o vechime de peste un secol în domeniul filateliei. 

Ðn ceea ce priveşte includerea mărcilor poştale româneşti, acestea au făcut parte din Catalogul MICHEL de la bun început. Primul Catalog MICHEL, cel din 1909, include mărci poştale româneşti din perioada 1858-1908, cu numerele MICHEL de la 1 până la 223 (plus mărcile „taxă de plată“).

De-a lungul timpului, Catalogul Michel a publicat şi promovat frecvent în paginile sale timbrele româneşti, care, nu de puţine ori, au primit cotaţii bune din partea specialiştilor germani. Este cazul de altfel şi al timbrelor româneşti apărute în anul 2014, dintre care menţionăm:

- 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni - emisiune deosebit de apreciată de specialiştii din cadrul editurii Michel. Produsul special al emisiunii, setul filatelic omagial, a fost realizat în Premieră, conţinând un timbru de argint aurit ce reproduce imaginea domnitorului Constantin Brâncoveanu şi cinci medalii de argint aurit ce ilustrează portretele celor patru fii ai săi şi pe cel al sfetnicului Ianache Văcărescu. Prezentat într-o casetă elegantă, timbrul de argint aurit a primit cotaţia de 500 € (preţ de listă: 697,00 lei) din partea specialiştilor Catalogului Michel. De asemenea, blocul-coliţă de 3 timbre nedantelate, cu care este echipat albumul filatelic al emisiunii, a fost cotat cu 160 € (preţ de listă: 199,00 lei). Ambele cotaţii pot fi consultate în Catalogul Michel nr. 1/2015;


- Ziua Culturii Naţionale - Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei româneşti”, al cărei album filatelic a primit cotaţia de 150 €, preţul de listă fiind de 199,00 lei;
- Florile deşertului, albumul filatelic fiind cotat cu 160 €, iar preţul de listă fiind de 204,00 lei;
- Raţe sălbatice, unde albumul filatelic a avut preţul de listă de 219,00 lei şi a primit cotaţia de 175 €;
- Trăieşte sănătos! Tradiţii româneşti, albumul emisiunii fiind cotat cu 150 € (preţ de listă: 187,00 lei);
- Conferinţa Mondială a Marilor Loji Masonice Regulare, al cărei album a primit cotaţia de 130 €, preţul de listă fiind de 161,00 lei;
- Nava şcoală „Mircea”, 75 de ani, albumul emisiunii fiind cotat cu 140 € (preţ de listă: 174,00 lei);
- Bucureşti, 555 de ani de existenţă, albumul filatelic având preţul de listă de 245,00 lei şi fiind cotat cu 190 €;
- Descoperiţi România, Oltenia, al cărei album filatelic a fost cotat cu 195 €, preţul de listă al acestuia fiind de 245,00 lei;
- Fructele şi fauna, albumul emisiunii primind cotaţia de 170 €, iar preţul de listă fiind de 215,00 lei;

Bucurându-se de aprecieri internaţionale de-a lungul timpulului, marca poştală românească îşi va continua misiunea de valorizare a bogaţiilor şi frumuseţilor naţionale, adoptând tematici îndrăgite şi apreciate de colecţionari, totodată conturând proiecte de suflet ce se vor adăuga în colecţiile filateliştilor.

Alături de recunoaşterea internaţională din 2014, anul care abia s-a încheiat a însemnat pentru Romfilatelia şi împlinirea unui deceniu în slujba filateliei naţionale, respectiv a 10 ani de când pasiunea şi munca societăţii şi a echipei sale s-au concretizat în proiecte filatelice speciale. în speranţa că şi următorii 10 ani vor fi la fel de captivanţi, iar mărcile poştale şi filatelia românească vor avea cât mai mulţi prieteni şi susţinători, Romfilatelia doreşte să mulţumească tuturor colaboratorilor, instituţiilor de stat şi private, partenerilor externi, cu ajutorul cărora a conturat cu succes cel de-al 10-lea an de activitate.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu