25 ianuarie 2015

Timbrele românesti, expresii ale artei si frumosului

0 Comentarii
Pictura şi sculptura au reprezentat din cele mai vechi timpuri expresii ale modului în care mintea şi sufletul au văzut şi şi-au imaginat lumea, înglobând esenţa creativităţii umane, dar şi profunzimea trăirilor şi simţămintelor în raport cu lumea înconjurătoare.


Având un patrimoniu filatelic naţional bogat în tematici dedicate artei româneşti şi universale, Romfilatelia reia proiectele pe acest subiect îndrăgit şi apreciat de colecţionari şi introduce în circulaţie o nouă emisiune de mărci poştale intitulată Reproduceri de artă.

Cele 4 timbre ale emisiunii reproduc lucrări aparţinând pictorului român Gheorghe Tattarescu (1820-1894) şi sculptorului francez Auguste Rodin (1840-1917).

Gheorghe Tattarescu, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 195 de ani, este un pionier al neoclasicismului în pictura românească, mare parte din activitatea sa artistică fiind dedicată artei religioase. Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei reproduce pictura Agar în deşert, iar timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează lucrarea Fata cu tamburină, ambele opere ale pictorului român fiind ulei pe pânză şi încadrându-se în stilul neoclasic.

Auguste Rodin, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 175 de ani, şi-a propus să revoluţioneze limbajul sculpturii, făcându-l capabil să expună adevărul uman dincolo de clişeele academiste. Celelalte două mărci poştale ale emisiunii filatelice reproduc creaţii ale sculptorului francez, după cum urmează: pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei este reprodusă sculptura Sărutul, iar pe timbrul cu valoarea nominală de 
14,50 lei este reprezentată lucrarea Primăvara.

Pe vinietele minicolilor sunt ilustrate reproduceri artistice ale celor doi reprezentanţi ai artei româneşti şi universale: Autoportretul (detaliu) lui Gheorghe Tattarescu şi lucrarea Sculptorul Rodin, ce îl înfăţişează pe maestrul francez, operă a sculptoriţei Camille Claudel (1964-1943). 

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre şi minicoala de 4 timbre + 2 viniete. 

Începând cu ziua de vineri, 23 ianuarie 2015, emisiunea de mărci poştale Reproduceri de artă va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu