17 aprilie 2015

Timbrul, prezentă permanentă în universul copilăriei

0 Comentarii
Jucăriile îşi au rolul bine definit ca sursă de distracţie, dar şi de educaţie, fiind, în general, obiecte create pentru a reda la scară redusă realitatea şi a oferi copiilor miniaturi reprezentative ale lumii adulţilor. Cu o istorie la fel de veche ca cea a umanităţii, jucăriile stimulează creativitatea, inteligenţa şi perspicacitatea copilului, reprezentând adesea un liant al relaţiilor dintre copii şi chiar un suport moral pentru aceştia.

Întâlnite sub concepte numeroase şi forme cât mai diverse, jucăriile sunt răspândite în lumea întreagă, meşteşugul de realizare a acestora regăsindu-se şi în România, unde jucăriile poartă imprimate elementele specifice fiecărei regiuni ale ţării.

Cele două timbre ale emisiunii ilustrează jucării vechi, tradiţionale, româneşti, invitând astfel la o călătorie în timp prin lumea copilăriei. Acestea fac parte din patrimoniul Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor”, asociaţie ce a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei ilustrează trei jucării tradiţionale, pictate manual pe lemn. Jucăriile erau în mod obişnuit găsite în târgurile tradiţionale organizate de sărbători în oraşe şi sate. Au la bază modele mai vechi, variantele de fabricaţie ajungând până aproape de zilele noastre.

Timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei simbolizează o incursiune în timp, amintindu-ne de vârsta inocenţei, de căluţul de lemn şi tricicleta, martorii tăcuţi ai celor mai cutezătoare aventuri ale copilăriei. Căluţul de lemn putea fi întâlnit în diferite variante, în aproape toate regiunile ţării, balansul pe această jucărie fiind una din nepreţuitele senzaţii ale unui copil de acum 100-150 de ani. Tricicleta, faţă de căluţ, oferea o mobilitatea reală copilului, acesta învăţând să pedaleze şi să-şi conducă micul vehicul. Varianta reprezentată pe timbru datează din anii 1950-1960, având la bază un model interbelic.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 6 timbre şi blocul de 4 timbre (2 modele).

Începând cu ziua de vineri, 17 aprilie 2015, emisiunea de mărci poştale Europa 2015, Jucării vechi va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu