29 iunie 2015

Conferinta Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă

0 Comentarii
În perioada 16 - 17 Iunie 2015, a avut loc la Universitatea Politehnică București, cea de-a 2-a Conferință Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (SUMP – Sustainable urban Mobility Plan)organizată de Direcția Generală Mobilitate și Transport a Comisiei Europene (DG MOVE). 
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă reprezintă o strategie municipală care se bazează pe practicile de planificare și pe principiile de integrare, participative și de evaluare pentru a răspunde nevoilor de mobilitate ale cetățenilor, în vederea creșterii nivelului calității vieții în orașe.
Prin implementarea unui PMUD, municipalitățile benefiază de:
-          Accesibilitatea sporită la modurile de transport durabil;
-          Îmbunătățirea siguranței și a securității;
-         Reducerea poluării, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie;
-          Îmbunătățirea eficienței și reducerea costurilor transportului de bunuri și persoane;
-          Sporirea  activității și calității mediului urban.
                Planul de mobilitate urbană durabilă se va corela cu planul național de transport, cu planul de urbanism general (PUG), cu strategiile locale de dezvoltare urbană cât și cu strategiile sectoriale de servicii sociale, sănătate, educație, crearea de locuri de muncă și dezvoltare economică și apare în noile ghiduri ca și condiție de eligibilitate în vederea depunerii proiectelor pe POR, axele prioritare 3 (3.2) și 4 (4.1) cu privire la sprijinirea dezvoltării urbane durabile.
                 Conferința Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă reprezintă principalul eveniment anual care reunește comunitatea internațională a practicienilor, decidenților politici și a mediului academic pentru a dezbate aspecte cheie, a evidenția dezvoltarea planificării mobilității și pentru schimb de experiență și idei.
                Prin tema conferinței, „Mobilitate durabilă pentru toți”, participanții au avut posibilitatea să exploreze modul prin care conceptul de Plan de Mobilitate Urbană Durabilă poate fi calibrat pentru a se potrivi unor contexte geografice, dimensiuni și bugete ale orașelor variate; precum și diferite abordări care pot fi integrate pentru a ameliora mobilitatea și accesibilitatea tuturor în societate. În plus, sesiunile tehnice de planificare au oferit orientări practice privind aspecte specifice ale planificării  mobiltității urbane.      
            MDRAP, în calitate de co-organizator, a fost reprezentat de domnul Gabriel Friptu, director general programe europene, care a subliniat nevoia de dezvoltare urbană şi coerenţă în intervenţii, şi de doamna Diana Ţenea, director general dezvoltare regională şi infrastructură. In cadrul acestui eveniment reprezentanții au anunțat un buget de 2,3 miliarde de euro care va fi alocat în perioada 2014-2020 exclusiv pentru proiecte de mobilitate urbană durabilă, prin Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).  Ariile vizate sunt:  îmbunătăţirea transportului public urban, a transportului electric şi nemotorizat, investiţiile destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană.
                „În România, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, finanţat din fonduri europene, se asigură resurse financiare consistente pentru autorităţile locale şi mediul de business. Autorităţile de management vor delega autorităţilor urbane constituite în cadrul municipiilor reşedinţe de judeţ selecţia proiectelor identificate în baza Planurilor de mobilitate urbană durabilă. De asemenea, se vor finanţa şi celelalte categorii de oraşe, indiferent de dimensiunea lor, pe baze competitive”, a declarat Gabriel Friptu.
                Tot la această Conferință s-a pus în discuție problema elaborării Contractelor de Servicii Publice pentru municipiile și orașele din România.  Acestea trebuie întocmite în conformitate cu Regulamentul 1370/2007 emis de Parlamentul European.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu