10 iunie 2015

Ziua Mondiala a Donarii de Sange Voluntare si Neremunerata

0 Comentarii
Crucea Rosie Romana - Filiala Bacau va invita pe data de 15.06.2015, incepand cu ora 08:00, la Centrul de Recoltare Sanguina.
Fă şi tu pasul! Donează!
În fiecare secundă undeva în lume apare nevoia de sânge. E vorba atât despre oamenii accidentați, despre cei din în sălile de operații, cât şi despre oamenii care suferă de afecțiuni grave la care singura șansă este transfuzia de sânge la un interval de timp. Pentru milioanele de persoane care au nevoie de sânge anual donatiile de sange ar face separarea între viață şi moarte!

Pe langa ajutarea unor oameni neputinciosi intr-un moment critic, donatorii de sange mai au si alte avantaje precum:

-Donarea de sange este benefica pentru sanatatea donatorului intrucat sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%.

-In urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste. De exemplu, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui.

-Donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare: 7 tichete de masa, zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat


Pentru a fi donator, trebuie respectate urmatoarele cerinte:
• Vîrsta cuprinsa între 18-60 ani;
• Greutate corporala minima 50 kg;
• Tensiunea arteriala : maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
• Valoarea hemoglibinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati;
• Nu prezinta afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, tendinta de sîngerare anormala, s.a;
• Intervalul de timp între doua donari de sînge nu poate fi mai mic de 60 zile.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu