14 iulie 2015

Recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române

0 Comentarii
Continuând seria emisiunilor de timbre emise sub sloganul Ziua Mărcii Poştale Româneşti, Romfilatelia realizează în 2015 un proiect aniversar, dedicat sărbătoririi a 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Solicitată în repetate rânduri, primirea autocefaliei s-a realizat în ziua de 25 aprilie 1885, prin emiterea, la Constantinopol, a Tomosului sinodal de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, semnat de Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea împreună cu ceilalţi mitropoliţi.


Prin dobândirea acestui statut, Biserica Ortodoxă Română obţinea în întregime dreptul la autoconducere, independenţă administrativ-jurisdicţională faţă de oricare alte Biserici Ortodoxe autocefale, rămânând egală în drepturi şi în interdependenţă din punct de vedere dogmatic, canonic şi liturgic. 

Prin acest proiect filatelic special, Romfilatelia omagiază în mod deosebit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, acest important eveniment din istoria Bisericii Ortodoxe Române prin marca poştală, ambasador al valorilor şi patrimoniului cultural şi spiritual românesc. 

Emisiunea filatelică cu titlu omonim este alcătuită dintr-un timbru cu valoarea nominală de 5,00 lei şi o coliţă dantelată, având valoarea nominală de 8,10 lei, ce reproduc în imagini Ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului, Tomosul de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), alături de emblema şi Crucea Patriarhală, simboluri ale Patriarhiei Române.  

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului a început să se deruleze în 2011, odată cu iniţierea lucrărilor de construcţie pe terenul aflat pe dealul Arsenalului din Bucureşti, şi va avea două hramuri: „Înălţarea Domnului” (Ziua Eroilor) şi „Sfântul Apostol Andrei” (Ocrotitorul României), în interiorul acesteia putând să asiste în cadrul slujbelor aproximativ 5000 de credincioşi.

Odată cu înălţarea acestui monument, simbol al Ortodoxiei din România, visul de peste un veac al românilor, de a avea o mare Catedrală închinată celor ce şi-au dat viaţa pentru acest neam şi celui care a creştinat poporul român în urmă cu două mii de ani, va fi dus la îndeplinire. Catedrala Mântuirii Neamului va fi un simbol al unităţii şi autorităţii sale bisericeşti, dar şi o expresie a prestigiului de care Biserica Ortodoxă Română se bucură în Ortodoxie şi în lumea creştină.

Emisiunea de timbre este completată de un plic prima zi şi o carte maximă, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 8 timbre + 1 vinietă. 

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare şi echipat cu blocul de 2 timbre nedantelate si plicul ,,prima zi” având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245. 


Începând cu ziua de miercuri, 15 iulie 2015, emisiunea de mărci poştale 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu