6 octombrie 2016

Siguranta consumatorilor în România rămâne un deziderat!

0 Comentarii
RAPEX și SRAAF sunt două sisteme de alertă rapidă privind produsele periculoase, inaccesibile consumatorilor români!
După cum este cunoscut,trasabilitatea este o tehnică de a urmări istoricul, utilizarea și compoziția produselor industriale și alimentare de la linia de producție la lanțul de distribuție și consum, produsele (alimentare, chimice, medicamente, jucării pentru copii etc.) fiind monitorizate pe parcursul duratei de viață a acestora prin intermediul unei identificări înregistrate. Mai precis, trasabilitatea permite nu numai identificarea tuturor etapelor parcursului de fabricare a produsului, a provenienţei componenţilor și furnizorilor, a locurilor în care au fost depozitate produsele sau ingredientele,  ci şi identificarea tuturor controalelelor asupra produsului și a componenţilor săi, precum şi a tuturor schimburilor comerciale dintre angrosişti, furnizori și revânzători, a tuturor echipamentelor utilizate în timpul ciclului de fabricație și chiar a tuturor clienților care au consumat produsul.

Se face însă o distincţie, de exemplu, între trasabilitatea produselor (“tracing” - urmărirea produsului și controlul calității sale de-a lungul parcursului său, asigurând securitatea produsului pe piaţă, răspunzând exigenţelor clienţilor şi respectând reglementările, identificând cauzele unei probleme de calitate) şi trasabilitatea logistică (“traking” - care permite localizarea unui produs şi identificarea atât a destinației sale, cât și a originilor sale). Pentru a asigura trasabilitatea produselor de calitate se recurge la mai multe tehnici (fişa de trasabilitate, codul cu bare, identificare prin radio frecvenţa -  RFID).
 
Principalele avantaje ale trasabilității vizează: securitatea preventivă (datele relative la produs/serviciu însoțesc producția/prestarea, permițând fundamentarea încrederii consumatorilor în produsele/serviciile/procesele firmei); posibilitatea acţiunii sigure în cazuri de depistare a unor neconformități și de aplicare operativă a eventualelor decizii de reperare și retragere a mărfii, împiedicând astfel răspândirea informațiilor indezirabile, limitarea numărului de consumatori expuși riscurilor etc.; delimitarea strictă a responsabilităților și posibilitatea comensurării răspunderilor. Între beneficiile trasabilității se regăsesc: alinierea la cerințele formulate expres de legislație (în domeniul alimentar, dar și în alte domenii) privind acordarea avizului de funcționare; consolidarea încrederii consumatorilor în produsele și serviciile firmei respective, asigurarea unor relații corecte, sănătoase, cu organele de control și supraveghere, îmbunătățirea mediului concurențial ca urmare a creșterii gradului de transparență privind activitatea operatorilor economici.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu