5 octombrie 2016

Simpozionul international pentru persoane vârstnice de la Hârja, la final

0 Comentarii
Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în perioada 1-2 octombrie, a găzduit evenimentul cultural - științific intitulat: ”Tineretul creștin și persoanele vârstnice. Preocupări, strategii și modele de bună practică pentru un schimb intergerațional eficient”.
În contextul Anului omagial dedicat de către Patriarhia Română educației religioase a tineretului creștin ortodox, a împlinirii unui deceniu de activitate socială a instituției noastre și a Zilei internaționale a persoanei vârstnice, în parteneriat și cofinanțarea Consiliului Județean Bacău și Bella România, s-a desfășurat ediția a IV-a a Simpozionului internațional  organizat de Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”: ”Abordarea integrată – model al furnizării serviciilor socio-medicale. Un deceniu de activitate întru ajutorarea aproapelui ”, abordând o tematică interdisciplinară și intergenerațională, prin transferul de valori și de principii către tinerii societății contemporane, alături de care să reușim implementatrea unei misiuni comune, având scopul creșterii calității vieții persoanelor vârstnice.
Profesori universitari, medici, gerontologi, directori de instituții pentru persoane vârstnice din țară și străinătate, reprezentanți ai autorităților de stat centrale și locale, au participat cu mare interes la acest eveniment desfășurat în Sala Paraclis ”Sf. Dionisie Exiguul” de la Hârja.
Schimbul intergenarațional eficient a fost tema centrală a mai multor prelegeri știintifice și abordarea integrată a îngrijirii persoanei vârstnice. Rolul terapiei spirituale și a familiei tradiționale creștine au fost alte două teme de referință în prezentările conferențiarilor. Nu a lispsit nici dimensiunea practică a managementului eficient din centrele rezidențiale, în comunicările științifice ale profesorilor și directorilor din Belgia, Italia, Germania și Polonia. Deși pare a fi fost un eveniment tehnic și mai mult academic, nu au lispit momentele culturale oferite de instituția gazda, prin Centrul de zi pentru copii ”Sf. Dionisie Exiguul”, Centrul de creație, artă și tradiție populară ”Sf. Andrei Apostolul și Centrul social-medical pentru vârstnici, toate acestea implicându-se în realizarea unei sezători tradiționale la care a participat și ierarhul Eparhiei Romanului și Bacăului, și a unei piese de teatru ”Tânărul și Iisus”, poem liric alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Lansarea de carte ”Modele de bună practică în asistența socială integrată a persoanelor vârstnice. Ghid comparativ al centrelor din România, Germania, și Italia”, moment realizat de Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță,de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-politice din Iași.
Toate acestea au constituit o adevărată experiență comună, împărtășită tuturor invitaților, conștientizând rolul sine-qua-non deținut de Biserică și directorii centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice, în alinarea suferințelor și neajusurilor din viața persoanelor vârstnice. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu