30 noiembrie 2016

Dezvelirea ansamblului statuar al Sfântului Andrei situat în fata Gării CFR din Roman

0 Comentarii
IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în ajunul serbării Sfântului Apostol Andrei la dezvelirea ansamblului statuar care reprezintă pe încreștinătorul poporului Român. Opera de artă creată cu o înaltă precizie și finețe artistică a fost realizată de sculptorul ieșean Constantin Crengăniș. 
La eveniment au participat alături de Părintele Arhiepiscop, domnul Ionel Arsene, Președintele Consiliului Județean Neamț , domnul  Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, diferiți reprezentanți ai autorităților județene și locale, mulți oameni de cultură din județ, preoți și numeroși credincioși. Moderatorul evenimentului a fost PC Preot Dragoș Munteanu, protopop de Roman.
In data de 29 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în prezența autorităților județene și locale, a preoților și a romașcanilor, a binecuvântat și dezvelit ansamblul statuar închinat Sfântului Andrei, apostolul românilor, amplasat în fața Gării CFR din Roman. După oficierea slujbei de sfințire a apei și citirea rugăciunilor specifice acestui moment, personalități ale vieții culturale și sociale romașcane și nemțene, au subliniat în alese cuvântări importanța ctitoririi acestui monument în cetatea mușatină.
Mai întâi a luat cuvântul sculptorul ieșean Constantin Crengăniș, absolvent al Academiei de Artă „George Enescu” Iași, secția sculptură, autorul ansamblului statuar, care a mulțumit romașcanilor pentru faptul că au găzduit în urbea lor una dintre creațiile sale:
„Am conceput o machetă a acestui monument cu ani în urmă și numai prin bunăvoința IPS Ioachim am reușit să îl materializez. De asemenea, mulțumesc domnului primar și tuturor celor care m-au ajutat, și pentru sprijinul moral. Doresc să vă bucurați de acesta și sper ca pe viitor să mai fac și alte lucrări pentru orașul Roman.”
La final, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit domnului Balcan Vasile care a ctitorit soclul de piatră placat cu marmură și Primăriei Roman pentru ctitorirea infrastructurii zonei în care este așezat ansamblul statuar, a amplasării pavajului, conectării la rețeaua electrică și înfrumusețării piațetei.
După cuvântul iearhului corul „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a interpretat câteva cântece dedicate Sfântului Apostol Andrei, iar romașcanii prezenți au primit iconițe cu Sfântul Andrei, colăcei și ceai.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu