Parteneriatul strategic KA2 intitulat “Reduce, Reuse, Recycle” realizat între școli din România, Franţa, Italia, Turcia şi Polonia a mai desfășurat o etapă importantă. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +, fiind aprobat în sesiunea 2015. În săptămâna 12-16 decembrie 2016 a avut loc o nouă întâlnire a elevilor şi a cadrelor didactice din cele cinci ţări în orașul nostru, gazdă fiind Palatul Copiilor Bacău.
Tema întâlnirii de proiect a fost ”Energia regenarabilă. Tehnologii noi de producere a energiei”. De aceea, multe din activitățile realizate au fost centrate pe cunoașterea acestor noi tehnologii, pe exemple de bună practică care să arate partenerilor de proiect preocupările românești din domeniu și stadiul utilizării acestor noi tehnologii. Paralel s-au desfășurat și ședințe de management al proiectului, în care s-au analizat stadiul realizării obiectivelor propuse, dificultățile întâmpinate în implementare, măsurile viitoare pentru atingerea rezultatelor scontate.
La activități au luat parte 29 de participanți străini (15 elevi și 14 profesori) – delegați ai tuturor școlilor partenere precum și numeroși elevi și profesori ai Palatului Copiilor.
Timp de cinci zile, reprezentanţii ţărilor implicate au participat la workshop-uri și lecții demonstrative ținute fie în cadru convențional, în sălile de curs ale Palatului Copiilor, fie la diverși agenți economici care ne-au vobit despre experiența lor în utilizarea tehnologiilor ”curate” de obținere a energiei.
Elevii străini dar și cei români au participat la lecții de reciclare ce au vizat cunoașterea corpului uman (prof. Dumitru Laura), au învățat despre semnificația măștilor de Anul Nou în tradiția noastră dar și cum să confecționeze aceste obiecte din materiale reciclabile (prof. Rotaru Anca), au învățat că o instalație de iluminat bradul de Crăciun poate fi realizată din piese recuperate de la obiecte electronice (prof. Bejenaru Ciprian), că programarea scratch poate fi utilă și luptătorilor pentru un mediu curat (prof. Hurubaș Monica).
Au învățat unele tehnici de sculptură dar au exersat și reciclarea creativă a deșeurilor de lemn rezultate din această activitate îndrumați fiind de prof. Nicolae Livadă.
Vizitele de documentare efectuate la Centrala Electrică ”Dimitrie Leonida”din județul Neamț și la barajul de la Bicaz a fost prilej de învățare despre cum omul poate supune natura fără a-i dăuna, producând energie ”verde”.
La linia de brichetare a resturilor vegetale de la Cleja au aflat că Bacăul se preocupă de utilizarea eficientă a energiei înglobată în biomasă, iar la ”Heidelberg Cement” de la Tașca – Neamț au văzut o fabrică modernă, nepoluantă care face un mare bine mediului înconjurător: transformă toate deșeurile nereciclabile într-un produs cu mare căutare pe piața în continuă creștere a construcțiilor.
Despre reciclarea hârtiei au aflat multe detalii vizitând secția de producție a hârtiei igienice, inclusiv moderna linie de finisare și ambalare de la SC Vrancart SA Adjud.
Videoconferinţele cu colegii – elevi și profesori rămași în școlile lor s-au desfășurat atât în spațiu convențional – sala de curs a cercului de protecția mediului (cu partenerii francezi), cât și într-un cadru inedit, în incinta Muzeului de Științe ale Naturii ”Ion Borcea” Bacău (cu partenerii italieni).
Expoziția itinerantă de fotografie de mediu a fost vernisată în prima zi de activități la Galeria Complexului Comercial Cora și poate fi admirată pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.
Tot aici, reciclatorul de ambalaje PET și doze de aluminiu din incinta Hipermarchetului Cora a fost un exemplu de stimulare materială a cetățeanului cumpărător în păstrarea mediului curat, demn de urmat și de implementat și în alte colțuri ale Europei.
Elevii români împreună cu cei străini au împărtășit rezultate ale muncii de cercetare/documentare desfășurate în cadrul proiectului realizând prezentări despre sistemele energetice din țara lor, evoluțiile înregistrate în acest domeniu și perspectivele imediate. Au explicat și argumentat principiile după care se produce energie solară, eoliană, geotermală, din biomasă, prin forța apei.
De asemenea, au prezentat interviuri cu persoane din țara lor, angajate în unități industriale care reciclează o anumită resursă sau au meserii legate de conceptul 3R. O expoziție de caligrame, acrostihuri și câmpuri lexicale realizate de elevii din cele cinci țări partenere de proiect – inspirate de conceptul 3R a fost vernisată în sala de festivități a Palatului Copiilor Bacău.
Un specialist al Electromagnetica București (ing. Laurențiu Măgureanu) a explicat în teren cum o investiție importantă pentru un mic investitor din Bacău (instalarea de panouri fotovoltaice care produc energie pentru o spălătorie și o curățătorie chimică de pe strada Bradului) poate aduce independență energetică în anumite luni ale anului și economii considerabile în buzunarul investitorului (după circa 10 ani de utilizare, timp în care se amortizează investiția) contribuind totodată la păstrarea condițiilor de mediu, prin folosirea unei forme de energie inepuizabilă – energia soarelui!
”Am avut un sprijin deosebit din partea mai multor organizații locale ce au ajutat ca partenerii noștri să trăiască clipe deosebite în cadrul aceastei întîlniri de proiect, să plece cu o impresie bună despre ospitalitatea românilor și să-și dorească să revină pe aceste meleaguri. Ne-am bucurat de sprijinul deosebit venit de la Centrul de Informare ”Europe Direct” Bacău, Hipermarchetul ”Cora” Bacău, Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” Bacău. Asociația de Dezvoltare pentru Salubrizare ADIS Bacău – structură aparținînd Consiliului Județean Bacău prin directorul Bogdan Seto a făcut o prezentare deosebită a proiectului privind managementul integrat al deșeurilor din județul nostru. Mai mult, interacțiunea cu participanții a fost foarte bună, oaspeții apreciind interactivitatea prezentării și adresabilitatea în limbile materne ale tuturor participanților” a precizat d-na prof. Dumea Nela, managerul acestui proiect educațional.
Municipalitatea Moinești a arătat o deschidere deosebită față de oaspeții externi. Au adresat aprecieri pentru efortul de a derula astfel de proiecte în cadru festiv domnul viceprimar Valentin Vieru precum si purtătorul de cuvânt al instituției – dl. Viorel Florin Costea. Au atribuit apoi diplome de ”Prieten al Municipiului Moinești” și au pus la dispoziție Centrul Cultural ”Lira” unde elevii mai multor cercuri ale Palatului Copiilor – filialele Moinești și Târgu Ocna au prezentat un foarte apreciat spectacol de muzică folk, pop, rock, populară. Coordonatorii acestor elevi sunt prof. Marinica Ifrim (membru în echipa de proiect), prof. Moței Toader și prof. Teleagă Mihai. Dansul tradițional românesc a fost pus în valoare suplimentar prin implicarea musafirilor străini în învățarea pașilor de horă de către cei mai îndrăzneți dintre aceștia.
Alte momente artistice au fost organizate la sediul Palatului Copiilor din Bacău, fiind realizate cu implicarea elevilor coordonați de doamnele și domnii profesori Mariana Oșteanu, Claudiu Filip, Mihai Bârjoveanu, Costică Lazăr și Iftimie Emil. Prezentările au fost făcute de prof. Zaharia Ștefan, coordonatorul cercului de teatru de la clubul Elevilor Buhuși.
În mod cert, întâlnirea de proiect de la Bacău și-a atins toate obiectivele. A avut un conținut științific și educațional deosebit, schimbul de bune practici fiind intens și bine realizat. Pe lângă instituția gazdă, specializată în învățământ non-formal, a fost vizitat și un colegiu tehnic exemplar pentru orașul nostru prin dotarea tehnică și facilitățile de timp liber oferite elevilor săi – Colegiul Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu Karpen” Bacău.
Realitățile românești prezentate i-au făcut pe oaspeții străini să realizeze nivelul ridicat de cunoaștere și implementare în domeniul 3R al societății noastre. Păstrarea condițiilor de mediu prin protejarea resurselor, reducerea consumului şi reciclarea deşeurilor sunt ținte clare ale sistemelor educaționale din fiecare țară europeană. Însă elevii care participă în astfel de proiecte educaționale, care au parte de asemenea experiențe practice deosebite la astfel de vârste fragede prin ofertantul program Erasmus+ vor deveni cu siguranță vârfuri ale societăţii de mâine, cetăţeni proactivi ai unor comunități curate și lipsite de poluare.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu