16 martie 2017

Flori, simbol de tara

0 Comentarii
Flora, temă îndrăgită de pasionaţii filateliei, este abordată şi în acest an de Romfilatelia în emisiunea de mărci poştale „Flori simbol de ţară”. Alături de floarea simbol a fiecărui stat, drapelul naţional completează ilustraţia timbrelor.
România se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi est şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est.
Bujorul, a cărei imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei, este o specie de floare unică în Europa. În ţară există cinci rezervaţii naturale de Paeonia peregrina, în Teleorman, Mureş, Olt, Dolj şi Giurgiu.
Floarea simbol naţional al României, bujorul, mai este cunoscută şi sub numele de Palma-Maicii-Domnului, rujioară sau băbărujă. Toate sunt denumiri populare, arhaice, pentru a desemna bujorul românesc.
În cultura populară, bujorul este adesea asociat cu dorul, cu frumuseţea fizică sau cu dragostea.
Floarea simbol de ţară a Republicii Moldova este busuiocul, a cărui imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. În stânga Prutului este una din cele mai iubite şi mai cântate plante. În virtutea uleiurilor aromatice deosebite şi a proprietăţilor conservante, busuiocul este folosit în riturile Bisericii Ortodoxe la producerea apei sfinţite (agheasma), având rolul de a alunga spiritele rele. Totodată, în tradiţia autohtonă această plantă este considerată floarea dragostei şi a norocului, ea fiind prezentă în majoritatea practicilor magice cu finalitate maritală. În medicina populară, busuiocul este folosit ca plantă cu calităţi apotropaice pentru îmbunătăţirea memoriei şi ca remediu anti-stres.
Floarea naţională a Republicii Croaţia, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, este Iris croatica. Numele croat al acestei flori este Perunika şi vine de la numele lui Perun, care în mitologia slavă era cel mai mare zeu al tunetelor şi fulgerelor. Legenda spune că Perunika creşte numai în locul în care Zeul Perun loveşte solul cu ajutorul fulgerelor.
În anul 2000, Academia Croată de Arte şi Ştiinţe a proclamat Perunika, floarea naţională a Croaţiei.
Iris croatica se distinge de multe alte subspecii, în primul rând, prin măreţia tuturor părţilor plantei, cu flori de formă ovală şi mult mai bogate. Frumuseţea florilor de iris o putem admira vara şi toamna. Despre floarea superbă de culoare violet, fitoterapeuţii susţin că este un remediu simplu care ţine sub control o varietate de boli. Superba floare pe care o întâlnim în grădini, în parcuri chiar şi în ghivecele de pe terase este un leac mai puţin cunoscut.
Bulgaria, o frumoasă ţară din sud-estul continentului european are ca simbol de ţară trandafirul.
Rosa damascenaa cărei imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, este simbolul acestei ţări, fiind considerat un brand cunoscut în toată lumea, iar gama variată de cosmetice ce au arome delicate de trandafir sunt denumite ,,aurul bulgar” sau ,,lichidul de aur”.
Trandafirul Rosa damascena sau Trandafirul de Kazanlak este o plantă cu flori extrem de parfumate din care se obţine ulei esenţial, dulceaţă şi sirop. Din acest soi de trandafir se extrage cu 30% mai mult ulei decât din oricare alt trandafir. Florile de culoare roz au aproximativ 30 de petale, de unde şi numele de Trigintipetala.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu