30 martie 2017

Prioritatile bugetului judetului Bacau 2017

0 Comentarii
Bugetul județului Bacău aprobat în ultima ședință de consilierii județeni reflectă prioritățile comunităților locale. Fie că este vorba despre investiții în infrastructură, ce au ca scop atragerea investitorilor, sau că proiectele se referă la sectorul major al sănătății, sumele alocate vorbesc, în ultimă instanță despre preocuparea Consiliului Județean pentru creșterea calității vieții noastre, a tuturor.   
    Unul dintre obiectivele mari care au primit finanțare se referă la Aeroportul Internaţional „George Enescu” Bacău. Este vorba despre două proiecte, primul dintre ele aflând-se într-un stadiu de execuție de 70%. Concret, până la finalul lunii august a acestui an, Aeroportul va avea în stare funcțională, terminalul de pasageri, turnul de control și anexa administrativă, parcarea pentru autovehicule, terminalul intermodal pentru transport rutier și rezervorul de apă antiincendiu și stație pompare. Cel de-al doilea proiect care include creșterea capacității portante și modernizarea pistei de decolare aterizare și a suprafețelor de mișcare aferente se află în faza de obținere a autorizațiilor de construcție. Trebuie amintit faptul că modernizarea Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău se află pe locul 2 pe lista de investiţii prioritare din Master Planul General de Transport. Valoarea cumulată a celor două proiecte se ridică la 64 de milioane de euro. 
    În domeniul sănătății, atât locuitorii din municipiu cât și cei din județ vor beneficia de servicii medicale acordate în secții reabilitate. Astfel, în anul 2017 va intra în lucrări de reparații și modernizări clădirea spitalului vechi, alături de:
        1. Secțiile Medicină internă, Neurologie și ORL – Oftalmologic – Spitalul Municipal Onești – proiect în asociere cu Municipiul Onești. Contribuția Consiliului Județean Bacău reprezintă 90% din suma necesară proiectului.  
        2. Ambulatoriul de specialitate Pediatrie – Realizare Compartiment Primiri Urgențe, 
        3. Corpurile A și B Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, 
        4. Corpul C11, clădirea atelierelor pentru laboratorul medicină legală, tot din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. 
        5. Secția HIV/SIDA” - Spitalul Județean de Urgență Bacău.  
    O altă prioritate a bugetului este ”Actualizarea master planului în sectorul de apă și apă uzată din județul Bacău”. Documentul, în forma actualizată este o cerință obligatorie pentru elaborarea și aprobarea documentației în vederea accesării fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. 
    Un număr de 95 de proiecte pentru mediul rural, aflate în diverse stadii de implementare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.) au primit fondurile necesare pentru construcția și reabilitarea de grădinițe și școli, sisteme de alimentare cu apă și/sau canalizare, drumuri județene, drumuri de interes local și comunal, dar și poduri, podețe sau punți pietonale. Trebuie subliniat faptul că județul Bacău a reușit, în perioada 2015-2016, să absoarbă 60% din fondurile alocate județului prin P.N.D.L, pentru intervalul 2015-2019.
    Drumurile județene, finanțate prin P.N.D.L., sunt un sector important iar pentru cele aflate în curs de execuție au fost repartizate sume consistente. Este vorba despre:
   - DJ 243 B, Fântanele - Praja -  Motoșeni, 8,16 km, lucrare realizată în procent de aprox. 47% cu bani de la bugetul local,
   - DJ 241 C, 2,4 km, Roșiori - Valea Mare, județul Bacău - lucrare realizată în procent de aprox. 89%,
   - Strada A.I.Cuza (DJ 156H), L = 906 m lucrare  finanțată  în asociere cu UAT BUHUȘI care a fost realizată în procent de aprox. 85%,
   - DJ 116, 2,7 km, str. Galean, oraș Târgu Ocna" lucrare  finanațată în Asociere cu UAT TG. OCNA care este realizată în procent de 70%.
    În perspectivă sunt vizate lucrări de reabilitare pentru DJ 117, Poduri - Cernu; L= 4,18 Km; DJ 119, Răcăciuni - Ciucani; L= 2,26 Km; DJ 252 C, Tătărăști - Corbasca - Pâncești; L= 15,86 km; DJ 241 B, Pădureni - Fruntești - Filipeni - Godovana; L= 15,43 km; DJ 243 B, Motoșeni - Gura Crăiești - Benești - Balotești - Stănișești; L= 15 km; DJ 243 B, Vultureni - int. cu DJ 241A -Medeleni - Poieni - Parincea - int. cu DJ 252; L= 22,29 km; DJ 252 F, Ungureni - Gârla Anei - Viforeni - Bărtășești;  L= 13,8 km; DJ 123, limita județ Harghita, Valea Uzului - Sălătruc - Dărmănești – DN 12A; L= 6,3 km; DJ 252A, Horgești-Răcătăul de Jos (DJ 252B). Pentru toate aceste porțiuni de drum, Consiliul Județean Bacău și S.P.J.D. au depus documentația necesară pentru accesarea fondurilor prin programul P.N.D.L. 
    Oportunități de finanțare cu fonduri europene sunt oferite și de Programul Operațional Regional 2014-2020 unde au fost depuse documentațiile pentru modernizarea clădirii Vivariului dar și pentru drumurile județene - DJ 207D, Neamț-Bacău, DJ 241 (limită judeţ Vrancea - Podu Turcului - Izvoru Berheciului, pe o lungime de 58,36 km) şi DJ 241A (Izvoru Berheciului- Secuieni, 13,86 km).

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu