10 mai 2017

Parteneriate pentru inovare

0 Comentarii
Sala de ședințe a Consiliului Județean Bacău a găzduit marți, 9 mai 2017, o întâlnire de lucru între reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est (A.D.R.N.E), oameni de afaceri, membri din conducerea celor două universități băcăuane, reprezentanți ai mass media. Scopul declarat al acestei mese rotunde a fost de a facilita dialogul între actorii importanți din mediul privat, cel academic și finanțatori pentru realizarea de proiecte cu granturi europene care să aibă un puternic impact în comunitatea băcăuană. 
     Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 1 - promovarea transferului tehnologic se finanțează proiecte pentru: • crearea și dezvoltarea infrastructurilor de inovare și transfer tehnologic (ITT), inclusiv parcuri științifice și tehnologice, respectiv construcția, modernizarea, extinderea și dotarea cu echipamente și software necesare; • achiziționarea de servicii tehnologice specifice, inclusiv consultanță specializată în afaceri; • investiții pentru IMM-uri pentru implementarea unui rezultat al cercetării – inovării în parteneriat cu un ITT. 
     În momentul de față, la nivelul regiunii Nord Est se elaborează Strategia de Specializare 2014-2020, document de programare care asigură cadrul strategic și reprezintă instrumentul prin care regiunea își promovează prioritățile și interesele în domeniile economice ce folosesc materiale avansate și tehnologii destinate aplicațiilor de nișă. Domeniile cu potențial de specializare inteligentă identificate în cadrul strategiei sunt cel agroalimentar, biotehnologii, textile și noi materiale, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, sănătate și turism, energie, apă, deșeuri și mediu. Solicitanții eligibili care pot depune proiecte în cadrul acestei axe prioritare sunt: • Infrastructuri de inovare și transfer tehnologic acreditate conform legislației în vigoare; • Parcuri științifice și tehnologice acreditate conform legislației în vigoare • IMM în parteneriat cu ITT. 
     Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor în cadrul (A.D.R.N.E) a subliniat faptul că: ”Strategia de Specializare Inteligentă, căreia i se subscriu apelurile de propuneri de proiecte prezentate este un concept asupra căruia se lucrează intens la nivel european, pornind de la premisa că resursele pentru cercetare și transfer tehnologic sunt limitate și trebuie dirijate spre zona în care avem agenți economici, competențe pe resurse umane și oportunități de a le finanța. Avem nevoie de inovații care se bazează pe nevoile reale ale comunității, pe nevoile elementare ale cetățeanului. Acesta este motivul pentru care încurajăm toți solicitanții care consideră că pot veni cu o idee inovativă, care să aducă plusvaloare comunității, să depună proiecte, care vor fi apoi incluse într-un portofoliu de propuneri”. La rândul său, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, în calitate de organizator al acestei întâlniri a subliniat, încă o dată, deschiderea și suportul instituției pentru sprijinirea inițiativelor locale: ”fiecare are dorința de a face ceva. Trebuie să învățăm să fim mai uniți, să comunicăm mai bine, să ne exprimăm și să identificăm nevoile reale, să fim mai activi, mai deschiși, mai implicați și să avem o abordare integrată. La nivelul Consiliului Județean Bacău lucrăm la actualizarea Strategiei de Dezvoltare a Județului.
     Începând cu luna august 2016 am mers pe teren, în comunități, am stat de vorbă cu toți factorii implicați, atât din administrația locală cât și din mediul de afaceri, sănătate, educație, servicii sociale. Am organizat focus-grup-uri, întâlniri și dezbateri la care au participat membri ai societății civile, ONG-uri, reprezentanți ai mediului academic, ai Camerei de Comerț și ai tuturor instituțiilor publice din județ. Toate acestea cu rolul de a identifica problemele reale ale comunităților și de a găsi soluții care să se reflecte într-un trai mai bun, zi de zi, pentru băcăuani.
     La această oră, Strategia de Dezvoltare cuprinde un portofoliu de proiecte și posibilele surse de finanțare pentru implementarea lor, dar și un mecanism cu indicatori de monitorizare. Bacăul are un potențial extraordinar și noi suntem responsabili să îl punem în valoare. Subliniez, din nou, că instituția pe care o reprezint, colegii din aparatul propriu al Consiliului au toată deschiderea, voința și determinarea de a vă ajuta pentru ca, împreună să facem din județul Bacău un loc în care fiecare dintre noi să se poată regăsi
”. 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu