21 octombrie 2017

Săptămâna prevenirii traficului de persoane

0 Comentarii
Formele de progres ale civilizației umane sunt în vizibile în diverse domenii de activitate, însă, din păcate, nu despre progres, despre civilizație se poate vorbi întotdeauna în ceea ce privește relațiile interumane. Una dintre formele de exploatare din perioada contemporană o constituie traficul de persoane. Este motivul pentru care, miercuri, 18 octombrie 2017, în Aula „Vasile Alecsandri” a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, ora 10:00, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”, Centrul Europe Direct, Bacău, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Bacău și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău au organizat o dezbatere pe această temă de actualitate, dorind să atragă atenția asupra faptului că „Traficul de persoane există!!!!”. La eveniment au participat studenți, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor din domeniu: I.P.J. Bacău - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității; B.C.C.O. Bacău.
I.J.J. Bacău; Poliția de Frontieră Aeroport „George Enescu” Bacău; Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Bacău; A.N.A.-C.R.P.E.C.A. Bacău; D.G.A.S.P.C. Bacău; Asociația Betania Bacău.
           Aceștia din urmă au luat pe rând cuvântul, vorbind despre ceea ce implică munca lor, dar și despre efortul depus, atât pentru a combate traficul de persoane, cât și pentru a informa oamenii cu privire la acest subiect. Lucrând în acest domeniu, persoanele au reușit să capteze atenția prin intermediul cazurilor cu care s-au ciocnit, destinate să sensibilizeze publicul prezent.
           Povești reale, de la fetițe naive care sunt păcălite prin intermediul rețelelor de socializare la oameni ținuți în lanțuri în secolul XXI, fiecare din ele ne-au determinat să deschidem ochii asupra crudei realități și asupra lucrurilor inimaginabile care se întâmplă în jurul nostru. Însă, cu siguranță, cel mai dur moment, dar și cel care a sensibilizat auditoriul, a fost acela în care ni s-a prezentat un video cutremurător cu o victimă a traficului de persoane.
          Studenţii s-au arătat interesaţi de acest subiect foarte actual:
          Petrică Maria-Alexandra, Facultatea de Litere, Limba şi literatura română-Limba şi literatura engleză, anul II: „Activitatea a fost una interesantă şi educativă în acelaşi timp. Ştiam că traficul de persoane există însă nu credeam că numărul acestor cazuri este atât de mare. Am fost plăcut impresionată şi profund marcată de filmuleţele prezentate de invitaţi.
Am ajuns la concluzia că oricine poate fi în locul acelor persoane chiar dacă este copil, femeie sau bărbat. Am luat pentru prima dată parte la o astfel de activitate şi vreau să mulţumesc sincer, atât organizatorilor, cât şi persoanelor care au fost invitate să ne prezinte aceste cazuri pentru şansa de a fi informată mai bine despre traficul de persoane”.
          Ianău Iustin, Facultatea de Litere, Limba şi literatura română-Limba şi literatura engleză, anul II: „În urma acestui eveniment, cu toate că mă aşteptam să fie un simplu reminder asupra faptului că traficul de persoane există, trebuie să spun că am fost uimit. Complexitatea metodelor de racolare a victimelor, precum şi condițiile îndurate de acestea mi s-au părut terifiante. În particular, clipul video care arată o victimă basarabeancă într-o condiție atroce care este încremenită de spaima unei morți iminente m-a emoționat. Pot să spun că a provocat o schimbare în felul în care mă gândeam la traficul de persoane, întrucât înainte nu puteam vedea utilitatea unui astfel de eveniment. Acum, însă, înțeleg importanța informării oamenilor asupra problemelor care sunt mai aproape decât am vrea noi să credem. Cu toate că, per ansamblu, mi-a plăcut evenimentul, sper ca acest eveniment să nu mai fie necesar”.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu