23 mai 2018

Dezvoltarea oraselor Romaniei, in atentia Comisiei Europene

0 Comentarii

Sub patronajul Comisiei Europene a avut loc în Bacău in data de 21 mai 2018, conferința cu tema ”Investiții urbane în Europa: provocare pentru schimbare”. Evenimentul s-a bucurat de participarea premierului României, Viorica Dăncilă, alături de care s-au aflat comisarul european, Corina Crețu, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, și Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor. Comisia Europeană a fost reprezentată de Carsten Rasmussen, comisar pentru România. La discuțiile structurate pe secțiuni au participat atât oficiali ai administrațiilor europene din Cipru, Bulgaria și Polonia cât și primari de municipii din țară, de pildă Craiova, Iași, Reșita, Oradea.
    Un viu interes a suscitat discuția legată de fondurile UE pentru investiții urbane în următorul exercițiu financiar care va începe din 2021 – care sunt așteptările și cum ne pregătim? Referitor la orizontul de așteptări, premierul României, Viorica Dăncilă a avut o intervenție foarte bine punctată: ”Din ianuarie 2019, România va deține președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene. Această funcție  vine într-un moment în care Uniunea Europeană are nevoie, mai mult ca oricând de  stabilitate și solidaritate socială. România va putea să demonstreze fermitate în consolidarea proiectului european și în egală măsură, vom avea oportunitatea de a dovedi voință politică și capacitatea noastră de a contribui la consolidarea proiectului european. În condițiile în care orașele se confruntă cu provocări serioase, și mă refer la incluziune socială sau la reducerea poluării, stabilirea reperelor de urmat, a direcțiilor de acțiune pentru viitorul exercițiu financiar este o mare responsabilitate la care România va lua parte din ianuarie 2019”.  
    Fondurile structurale și programele de finanțare s-au aflat și în centrul intervențiilor susținute de Corina Crețu, comisar european, de Rovana Plumb, ministru al fondurilor europene sau de Lucian Șova, ministrul transporturilor. Au fost discutate propunerile legislative aflate deja în dezbatere, una dintre acestea fiind, de pildă simplificarea procedurilor de aplicare în cadrul granturilor europene astfel încât beneficiarii să se concentreze pe implementarea proiectelor și mai puțin pe aspectele birocratice. 
    De altfel, premierul împreună cu echipele ministeriale au fost invitați și la o vizită în teren, pentru a vedea problemele întâmpinate în implementare de către beneficiari. Primarul municipiului Bacău a prezentat proiectul Insulei de Agrement unde trebuie finalizate lucrările de decolmatare pentru care este nevoie de sprijinul Guvernului. 
    Vizita comisarului european Corina Crețu și a ministrului Rovana Plumb continuă și mâine când, la Universitatea ”V. Alecsandri” din Bacău vor participa la un dialog cu cetățenii despre viitorul Uniunii Europene și al politicii de coeziune.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu