10 iulie 2018

56 de milioane de euro au fost aprobate pentru Aeroportul International ''G. Enescu'' Bacau

0 Comentarii
În decursul acestei luni, Comisia Europeană a acordat Regiei Autonome ”Aeroportul Internațional G. Enescu” Bacău dreptul de a primi compensația de ajutor de stat, în valoare de 56.760 807 euro. Banii au ca destinație susținerea activității Serviciului de Interes Economic General (S.I.E.G.). Reamintim faptul că, încă din decembrie 2013, aeroportului băcăuan i-au fost încredințate activități complexe printre care se numără construirea, modernizarea, administrarea, întreținerea curentă și repararea infrastructurii aeroportuare, achiziționarea și modernizarea echipamentelor și instalațiilor care sprijină în mod direct infrastructura aeroportuară dar și organizarea, echiparea și operarea   fluxurilor de pasageri în terminalele aeroportului.
Pentru realizarea acestor activități de interes economic general, regia autonomă are dreptul să primească o compensație din fonduri publice, mai exact din bugetul local al județului. Procedura pentru a putea beneficia de acești bani constă în etapa prealabilă de consultare, pre-notificare și apoi notificare către Comisia Europeană, prin intermediul Consiliului Concurenței și al reprezentanței României pe lângă Uniunea europeană. Toate aceste etape au fost parcurse în ultimii doi ani. Astfel, în 2015, traficul de pasageri de pe aeroportul din Bacău a depășit cifra de 200 000 pasageri pe an astfel încât județul Bacău a pre-notificat Comisia Europeană, prin intermediul Consiliului Concurenței pentru a autoriza măsura acordării de compnesații. 
Ulterior au fost furnizate informații suplimentare la cererea forului comunitar, au avut loc video-conferințe între autoritățile române și reprezentanții Comisiei europene iar în decembrie 2016 a avut loc o discuție bilaterală la Bruxelles cu echipa de caz a Comisiei Europene. 
În martie 2017 a fost înregistrată o nouă prenotificare privind prestarea serviciului de interes economic general iar în luna mai a acestui an, Comisia Europeană a avizat favorabil acordarea compensației în favoarea Aeroportului Internațional ”G. Enescu” Bacău. Astfel, compensația poate fi acordată de către Consiliul Județean Bacău, aeroportului pentru îndeplinirea S.I.E.G. și va fi asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), bugetul național și bugetul local. 
În cadrul misiunii S.I.E.G., aeroportul băcăuan trebuie să facă o serie de investiții care, din cauza complexității au fost împărțite în două proiecte. Primul dintre acestea cuprinde investiții legate de terminalul de pasageri, terminalul intermodal, uzina electrică, centrala termică, garaj auto, rezervor de apă antiincendiu și stație de pompare, turn de control și anexa administrativă, în valoare de aproape 18 milioane de euro. Cel de-al doilea proiect se referă la extinderea și modernizarea structurilor rutiere aeroportuare, canalizare pluvială și drenaje, amenajare RESA (zone de siguranță la decolare și aterizare) și un nou sistem de balizaj luminos, în valoare de peste 37 de milioane de Euro.
Dată fiind autorizarea de către Comisia Europeană a compensației, proiectul al doilea poate fi finanțat în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM), astfel: 75% contribuție FEDR, 23%, contribuție de la Bugetul de Stat și 2%, cofinanțare locală acordată de Consiliul Județean Bacău.  
Reușita demersurilor privind acordarea compensației este cu atât mai notabilă cu cât, într-un scenariu pesimist în care Comisia Europeană nu ar fi autorizat acești bani, investițiile aferente celui de-al doilea proiect ar fi trebuit suportate în proporție de 25% de către Aeroport (peste 9 milioane de euro), fără posibilitatea alocării de sume de către Consiliul Județean Bacău. În ceea ce privește primul proiect, compensația acordată de Consiliul Județean către Aeroportul ”G. Enescu” ar fi fost considerată ajutor incompatibil cu piața internă iar Comisia Europeană ar fi putut dispune rambursarea acesteia de către aeroport înapoi, către bugetul local.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu