14 august 2018

Doua noi proiecte la Targu Ocna si Moinesti, pentru persoanele adulte cu dizabilitati

0 Comentarii
Vineri, 10 august 2018, în Sala Mare a Consiliului Județean Bacău, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău (D.G.A.S.P.C.), în prezența directorului general al ADR Nord-Est - Vasile Asandei, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău - Sorin Brașoveanu, a primarului oraşului Tg. Ocna – Ştefan Şilochi şi a primarului municipiului Moineşti –Valentin Vieru, a semnat contractele pentru două noi proiecte finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Apel de proiecte P.O.R./8/8.1/8.3/B/1.   
    Primul dintre acestea se referă la servicii comunitare pentru persoanele adulte cu dizabilităţi şi include construirea a 4 locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi a unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi în oraşul Târgu Ocna. Valoarea totală a investiţiei este de peste 4 milioane de lei iar investiţiile se vor realiza la imobilele, teren intravilan şi clădire, aflate în domeniul public al oraşului Târgu Ocna şi date spre administrare D.G.A.S.P.C Bacău. 
    Cel de-al doilea proiect are în vedere infrastructura socială comunitară pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi are o valoare de 3,5 milioane de lei. Astfel, vor fi construite 3 locuinţe protejate pentru persoanele adulte cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru acestea, în municipiul Moineşti, obiectivul fiind crearea de noi servicii sociale comunitare pentru dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (C.R.R.P.H.) Comănești.
    Activităţile proiectelor urmăresc asigurarea condiţiilor pentru formarea deprinderilor de viaţă independentă și pregătire educaţională care să permită valorificarea potenţialului propriu și să asigure tranziţia de la un sistem instituţionalizat, la servicii integrate în comunitate. 
    Beneficiarii direcţi sunt 42 persoane cu dizabilităţi provenind din cadrul C.R.R.P.H. Comăneşti care prin realizarea acestui proiect vor fi dezinstituţionalizate în cele 7 locuinţe protejate construite şi dotate (4 în oraşul Târgu Ocna şi 3 în municipiul Moineşti), precum şi 60 persoane cu dizabilităţi din comunitate.  
    ”Este o etapă importantă și reprezintă rezultatul unei munci în echipă, al unui parteneriat de durată iar prin toate proiectele pe care le-am implementat sau le vom realiza, cum sunt de altfel și cele de astăzi, dorim să venim cât mai aproape de comunitate și de cetățeni. De altfel, viziunea Consiliului Județean este de a reduce discrepanțele dintre zonele județului iar prin astfel de proiecte să realizăm un echilibru între comunități”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău. 
    Directorul general al ADR Nord-Est, Vasile Asandei a subliniat la rândul său, importanța muncii în echipă: ”Cheia succesului este colaborarea între parteneri. Și, la fel de importantă este înțelegerea corectă a cerințelor atât a celor din teren cât și ale finanțatorului. Știu că într-un timp relativ scurt vom ajunge să vedem rezultatele acestei munci și, cel mai important aspect, persoanele cu dizabilități, cei care au într-adevăr nevoie de aceste servicii vor beneficia de toate facilitățile oferite prin aceste proiecte”.
    Un aspect ce trebuie subliniat este acela că proiectele se încadrează în Strategia judeţeană de dezvoltare a serviciilor sociale în judeţul Bacău 2014-2020, în Planul de Restructurare al C.R.R.N. Răcăciuni, în categoriile de intervenţie prevăzute în Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Bacău, în Strategia de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014-2020 şi este complementar cu un alt proiect ce urmează a fi depus, respectiv  “Dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi – Servicii sociale la nivelul comunităţii”.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu