26 aprilie 2019

Schimb de experienta Erasmus+ gazduit de Palatul Copiilor Bacau

0 Comentarii

În data de 11 martie 2019, la Palatul Copiilor Bacău s-a dat startul primelor activități de învățare pentru elevi din cadrul parteneriatului strategic Erasmus+ intitulat ”European patterns: Migration of birds and people”. Elevi și profesori din Germania, Croația și Polonia au luat parte timp de cinci zile la activități de învățare, predare și formare în cadrul acestui parteneriat de schimb interșcolar.
Activități ce au vizat îmbunătățirea bagajului de cunoștințe academice din domeniul migrației păasărilor s-au împletit cu cele de înțelegere a fenomenului social al migrației pe tot parcursul săptămânii. Astfel, s-au organizat activități de birdwatching pe malul Bistriței dar și în păduri gestionate de Ocolul Silvic Fântânele, s-au plantat puieți (pentru a oferi adăpost păsărilor migratoare), s-au aflat poveștile prin care pe meleaguri băcăuane au ajuns să existe comunități de maghiari, germani, rromi, italieni, armeni, evrei. Elevii români au prezentat publicului european un emoționant spectacol de mișcare regizat de actrița Simona Nica cu titlul ”Emigranții”, după Slawomir Mrozec.
Comunitatea săsească a fost vizitată la ea acasă. La liceul ”Johannes Honterus” din Brașov s-a derulat un util schimb de experiență în cadrul a două proiecte Erasmus+ cu subiect din același registru. Liceul brașovean derulează proiectul ” The Role of Education in Protecting Women and Children in Conflict “ în timp ce proiectul nostru se referă la migrație ca fenomen ecologic și social.
Comunitatea evreiască a permis vizitarea locului de rugăciune din centrul orașului Bacău, a vorbit despre suferințele indurate de-a lungul istoriei de poporul evreu dar și de celebrarea Purim-ului și de trigonul lui Haman. Oaspeții români și străini au gustat delicioșii humăntași specifici acestei sărbători a bucuriei, prin care evreii celebrează salvarea evreilor din genocidul plănuit de persani.
Păsările migratoare au fost observate atât în habitatul lor natural cât și în expoziții și diorame la Muzeul de Științe ale Naturii ”Ion Borcea” Bacău. Datorită colaborării cu artistul plastic Ovidiu Ungureanu, elevii și-au însușit tehnici din fotografia de portret, atât de utilă în studierea migrației persoanelor. De asemenea, au exersat și fotografia de natură, utilizată frecvent în studierea feomenelor naturale. Grație  implicarii doamnei manager a Muzeului de  Stiinte ale Naturii – doamna Gabriela Gurău, ce a pus la dispoziție două superbe exemplare de țestoase cu tâmpla roșie, elevii au putut fotografia micile animale în cadru natural.
Cooperarea cu Direcția Județeană de Statistică a condus la aflarea de informații exacte legate de migrația popoarelor partenere pe meleagurile noastre. Români de succes, care au emigrat în trecut și au ales să se întoarcă în țara de origine au captat întreaga atenție. Dragoș Cristian Fânaru a explicat pe înțelesul tinerilor părțile bune și cele mai puțin bune ale acestui fenomen, de ce alegerile trebuiesc făcute de fiecare în parte și cât de important este contextul în care se produce această alegere.
Colaborarea cu minoritățile din zona Bacăului a dus la realizarea unei seri interculturale la Centrul de Cultură ”George Apostu” din Bacău. S-au prezentat dansuri maghiare, germane, rrome, italiene. Comunitatea armeană și cea italiană au prezentat momente de balet. Măiestria instrumentiștilor rromi precum și cântecele maghiarilor din comuna Lespezi au putut fi ascultate cu aceeași ocazie. Oaspeții noștri au  avut ocazia să deguste și faimosul cozonac de Lespezi care a impresionat atât prin mărime cât și prin savoare.
A fost o săptămână plină de activități interesante, contexte de învățare inedite din care au învățat atât oaspeții cât și gazdele. Ospitalitatea românească a fost foarte apreciată, mulți dintre elevi despărțindu-se în lacrimi de colegii lor români. Despărțirea va fi de scurtă durată, întrucât la sfârșitul lunii mai echipele se vor reuni, de data aceasta în Polonia. Unde vor trăi noi și noi experiențe de învățare Erasmus+ învățând despre migrația oamenilor făcând comparații cu migrația păsărilor.


0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu