3 iunie 2020

Ziua Mondiala a Mediului

0 Comentarii
În data de 5 iunie 2020 APM Bacău sărbătoreste Ziua Mondială a Mediului, inițiată în anul 1974 ca o platformă publică mondială, celebrată în peste 100 de țări. Înainte de toate, Ziua Mediului este “ziua oamenilor” care doresc să facă ceva pentru binele planetei. Acest “ceva” poate fi local, național sau global, ca o acțiune personală, a unui grup sau a unei comunități. Fiecare este liber să decidă și să aleagă.

• Tema propusă de UNEP pentru sărbătorirea Ziua Mondială a Mediului în anul 2020 este: Timp pentru natură. Această temă aduce în prim-plan biodiversitatea - o preocupare urgentă și existențială, o chemare la acțiune pentru combaterea degradării lumii naturale. Aprox. un million de specii de plante și animale se confruntă cu pericolul extincției, datorită activităților umane. Evenimentele recente care se petrec la nivel mondial, demonstrează interdependența strânsă dintre oameni și biodiversitatea cu care coexistă.
Alimentele pe care le consumăm, aerul pe care-l respirăm, apa pe care-o bem, multe din medicamentele care ne salveaza viețile, cât și climatul care face planeta noastra locuibilă, toate provin din natură. Suntem mult mai dependenți de biodiversitate si echilibrul ei fragil, decât ne-am imagina vreodată.
Viața pe pământ n-ar fi posibilă fără serviciile oferite de natură, bunul nostru comun. Trăim vremuri excepționale. În aceste momente, când o pandemie cauzează pierderi de vieți umane și resurse de hrană, omenirea este forțată să lupte pentru supraviețuirea ei.  
Incendiile forestiere se înmulțesc, poluarea se accentuează, amenințând securitatea resurselor globale de hrană. Diminuarea populațiilor speciilor trece printr-un proces de accelerare. Schimbările climatice sunt tot mai accentuate. Calota glaciară se topește, în timp ce procesul de acidifiere amenință productivitatea oceanului planetar. Invaziile de lăcuste produc distrugeri însemnate culturilor agricole. Natura ne transmite un mesaj: ca să avem grija de noi, trebuie să protejăm natura. Este momentul să ne trezim. Să luăm atitudine. Ziua Mondială a Mediului din acest an este Ziua Naturii.

          Ca să schimbăm situația actuală cu care se confruntă natura, este nevoie nu doar de un individ, o comunitate, un oraș, o țară, ci de întreaga planetă.
         Ca INDIVIZI, să regândim ceea ce cumpărăm sau utilizăm.
         Ca și COMUNITATE, să punem natura pe primul loc în deciziile luate.
        În DOMENIUL PRIVAT, sa fie adoptate modele de afaceri sustenabile.
        În DOMENIUL AGRICOL, să se practice activități care să nu dăuneze naturii.
        În DOMENIUL PUBLIC, să fie aplicate programe și proiecte verzi.
        La nivel de GUVERNE, să fie adoptate strategii și politici de protejare a arealelor naturale.
       Natura are nevoie de noi toți.
       Este momentul să progresam ca umanitate dar pentru natură.
       ÎMPREUNĂ PUTEM ACȚIONA PENTRU NATURA . 

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu